onsdag 15 april 2009

Peela bort döda hudceller

Hittills har jag gått igenom daglig ansiktsrengöring, dag- och nattcremer samt serum och koncentrat. Nu tänkte jag börja fokusera på det du kan göra 1-2 ggr i veckan hemma för att förstärka din hudvård ytterligare.

Något som alla bör göra, från den torraste hy till fet till den allra känsligaste är att peela huden. Enda kontraindikationen för peeling är egentligen svår acne med blommande pustler. Har du bara en blemma här och där kan du gärna peela men undvik då just de områden där du har acne. Anledningen till att man inte bör peela en acnehud är att man inte vill sprida acnebakterierna och förvärra tillståndet.

Precis som övriga hudvårdsprodukter bör peelingen anpassas efter hudtyp. Har du en känslig hy med ytliga blodkärl bör du välja en enzympeeling som inte innehåller några korn som kan irritera huden utan istället verkar genom att enzymer löser upp döda hudceller som sedan kan sköljas av med vanligt vatten. En hy som är känslig och reaktiv p g a fuktfattighet kan dock mycket väl använda en kornpeeling, man får helt enkelt prova sig fram! Alla hudtyper och behov är olika och det bästa är att gå på en ansiktsbehandling och få tips och råd.

Hur som helst, peelingens uppgift är att varsamt slipa bort döda hudceller från hudytan, hudceller som vi ändå kommer att tappa snart. Det är dessa hudceller som ger huden en trött och glåmig yta och efter en peeling ser man tydligt hur huden får ny färg och lyster!

Det vanligaste är att använda en kornpeeling för hemmabruk. Den är lätt att använda och passar de flesta. Känns den lite för rivig kan man blanda ut den med lite rengöringsmjölk. Olika peelingar innehåller olika mycket korn men det viktigaste är att välja en peeling som inte har för ”kantiga” korn så att den inte sliter onödigt mycket på huden. Rundslipade persikokärnor är en bra peelande ingrediens som man kan titta lite extra efter. Andra typer av peeling för hemmabruk är tidigare nämnda enzympeeling (en creme som man lägger på som en mask och låter verka 5-10 min) samt gommagepeeling (som torkar och sedan rubbar man bort den).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar