måndag 30 mars 2009

Idag tänkte vi gå in lite mer på cremers uppgift. Det blir allt vanligare med så kallade 24h-cremer, vilket innebär att man använder samma creme både morgon och kväll. Många upplever att det är enkelt och smidigt att inte behöva ha två cremer hemma och att man inte heller behöver tänka på vilken man ska ha på morgonen och vilken man ska ha på kvällen. Huden blir ändå tillgodosedd med det den behöver mest.

Det finns dock fördelar med att använda även en nattcreme för dem som tycker att det passar. I en nattcreme ska de aktiva eller närande ingredienserna vara mer koncentrerade eftersom huden kan tillgodogöra sig detta bättre på natten när vi sover och huden får vila. Därför kan man uppleva att nattcremer ofta är rikare i konsistensen än dagcremer. Det gör ju ingenting om vi känner oss lite kladdiga i ansiktet när vi ska sova men på dagen när vi ska till jobbet är det inte lika kul. Så en nattcremes uppgift är alltså att ge huden en boost inför den kommande dagen kan man säga. Dagcremens främsta uppgift är däremot att vårda ytan och skydda den mot yttre påfrestningar som vi kommer i kontakt med under dagen.

En nattcreme behöver man inte variera efter årstid på samma sätt som en dagcreme, däremot ska man ju alltid ändå se till vad huden har för specifika behov och där finns det ju mycket som spelar in; sjukdom, om du spenderar mycket tid utomhus eller i torra inomhusklimat, stress, rökning, ålder, övrig hudvård och mycket annat…

Det kan också vara bra att kombinera sin ansiktscreme med ett serum, koncentrat eller aromaolja för bättre effekt. Denna produkt används alltid under cremen, och beroende på vad den gör och vilken effekt man vill uppnå appliceras den under dag- eller nattcremen. Vissa serum/koncentrat sägs kunna användas utan en creme över men personligen tycker jag alltid att man ska ha en creme ovanpå.

Serumets uppgift är att tränga djupare ner i epidermis och återbygga huden djupare och mer långsiktigt. För detta krävs det att molekylerna är så små så att de faktiskt kan tränga ner i talgkörtlar och hårfolliklar. Ligger serumet kvar på ytan verkar det förmodligen inte längre ner i huden dit vi vill att det ska nå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar