fredag 3 april 2009

Yes and no’s i hudvårdsprodukter

Det finns olika uppfattningar om en del ingredienser i hudvårdsprodukter. Idag är det väldigt inne med ”naturlig” hudvård och olika hudvårdsmärken skyltar gärna med att de innehåller alla möjliga och omöjliga ingredienser från växtriket. Gamla klassiker som fortfarande fungerar suveränt i olika typer av produkter är aloe vera, sheasmör, bivax m.m. Bivax bör dock undvikas av de som värnar även om naturens mindre djur bina, eftersom många bina kan råka lite illa ut när man tar honungsvaxet ur kuporna. Men vilka bra ingredienser som används i produkterna skyltar gärna producenterna med, de ingredienser som det debatteras mer om håller man däremot gärna lägre profil om. Därför listar jag idag några ingredienser som man kan vara lite extra vaksam på (om man vill).

Parabener
Naturligtvis… dessa parabener diskuteras det idag hett om. Parabener används i konserveringssyfte för att produkten inte ska härskna alltför snabbt. Det pratas mycket om att parabener är karkinogena och att de kan ackumuleras i kroppen men man kanske ska ta diskussionen med en nypa salt, i alla fall då det handlar om hudvård. Man får förmodligen i sig mer parabener av att äta en påse chips än att använda en burk hudkräm. Tittar man på innehållsförteckningen på hudvårdsprodukter ser man också att parabener hamnar långt ner i listan, vilket innebär att de finns i mindre mängder.
En vanlig naturlig konserverare är E-vitamin men dess konserverande egenskaper är inte alltid tillräckliga.

Mineraloljor
En annan favorit bland dåliga hudvårdsingredienser… Framställs i likhet med petroleum från bergolja. Mineraloljor kan gömma sig bakom en mängd olika benämningar, bl.a. petrolatum. Täpper till porerna och sägs lagras i kroppen och är möjligtvis carcinogent. De flesta seriösa tillverkare använder sig idag inte av mineraloljor, då de har blivit väldigt uppmärksammade. Ska inte förväxlas med mineral-makeup och rena mineraler som är bra för huden!
Diazolidinyl urea
Många personer kan vara allergiska mot detta ämne. Ämnet används ibland som ett konserveringsämne i hudvårdsprodukter. Det har blivit klassat som mycket toxiskt och carcinogent.

Formaldehyd
Formaldehyd verkar starkt irriterande på ögon och luftvägar. Inandning kan ge hosta, heshet, huvudvärk, yrsel, tryck över bröstet samt i svårare fall kramp i struphuvudet och lungskador. Inandning under lång tid kan ge luftvägsirritation, nästäppa och andningsbesvär av astmatyp. Formaldehyd är allergi- och cancerframkallande men används inte ofta i hudvårdsprodukter. Det kan däremot förekomma i vissa nagellackslösare och liknande.

Fortsättning följer…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar