onsdag 1 juli 2009

Pigmenteringar

Hyperpigmenteringar

Efelider/fräknar: är vanliga typiska pigmentförändringar som stimuleras i sol. Syndromet är ärftligt och oftast förekommande på ljusa personer med rött pigment.
Lentigo: dessa förändringar börjar ofta i 40 -årsåldern och är välavgränsande bruna pigmenteringar på ljusexponerad hud. Främst i ansikte och på handryggar och dekolltage. Kallas även Age spots.
Cafe au lait: ljust oregelbundna gråbruna fläckar men skarpt välavgränsade och cm - stora. Dessa beror på ett ökat antal melanocyter.
Tatueringar: räknas till hyperpigmentering då pigment kommit ner i dermis. Man kan skilja på avsiktliga tatueringar och accidentiella tatueringar som beror på att smuts kommit ner i dermis såsom ex. någon fått en blyertspenna instucken i huden, granatsplitter m.m.

Chloasma - Melasma: är en hormonell pigmentering då man får fläckig hyperpigmentering i anssiktet. Graviditet, p-piller och menopausen är typiska hormonella tillstånd som dessa hyperpigmenteringar ses. Könshormoner orsakar dess fläckar i samband med solbestrålning.

Hypopigmenteringar
Vitiligo: är en hypopigmentering med vita, välavgränsade symmetriska fläckar. Vitiligo är progressiv och permanent.
Albinism: kan delas in i total albinism eller partiell albinism. Vid total albinism har man ingen eller minimal pigmentbildning i hud, hår och ögon samt melanocyter som inte producerar melanin. Vid partiell albinism finns vita fläckar ex. vit hårtofs i panna. Albinopatienter har ökad solkänslighet och därav ökad risk för hudcancer.


/Angelica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar