lördag 5 september 2009

Fria radikaler & Antioxidanter

Vad är fria radikaler?
Det talas mycket om fria radikaler och antioxidanter men mindre känt är kanske hur farliga dessa små partiklar egentligen är.

Du utsätts dagligen för stora mängder fria radikaler. Det är en grupp ämnen som kännetecknas av att de är väldigt reaktiva, och att det i kroppen reagerar med fetter, proteiner, arvsmassa och andra biologiska vävnader. De är skälet att fett och protein härsknar och att dina cellers DNA påverkas, vilket i bästa fall leder till åldrande och i värsta fall till cancer, celldöd och död. Fria radikaler bildas ur syret vi andas men också från ämnesomsättningen och många gifter vi utsätts för. Vissa fria radikaler är mer reaktiva än andra, vilket gör dem mer skadliga. Andra radikaler är ganska svaga och det är lättare för antioxidantförsvaret att hantera dom.

Vad är antioxidanter?
Antioxidanter är ett samlingsnamn på ämnen som skyddar mot fria radikaler. Kort sagt kan man säga att antioxidanter är motgiftet till fria radikaler. I de flesta fall så klarar kroppen av att ta hand om och oskadliggöra de fria radikalerna, men om kroppen belastas för mycket, eller om man har för lite antioxidanter så kommer härskning att ske, och cellerna tar skada.

Eftersom alla organsimer själva producerar antioxidanter finns dessa eftertraktade ämnen i din mat. De varierar mycket i mängd och styrka, så en god kunskap om var antioxidanterna finns kommer att förbättra din kost avsevärt.

I grunden skiljer man på två typer av antioxidanter, de vattenlösliga och de fettlösliga. Det som utmärker dem är att de skyddar på lite olika platser i kroppen, och på lite olika sätt. Den antioxidativa effekten blir dock allra bäst om du får både fettlösliga och vattenlösliga antioxidanter i dig. Eftersom de samverkar och skyddar varandra gör de mest nytta tillsammans.

Exempel på råvaror med mycket antioxidanter:
Grönt te
Mörk choklad
Rött vin
Blåbär
Granatäpple
Björnbär
Tranbär
Hallon
Avokado

Angelica, Hudterapeut
www.facebody.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar