fredag 22 juli 2011

Muskelkramp



Muskelkramp kan komma helt plötsligt eller efter/under hård fysisk ansträngning. Men även när man suttit eller legat i en obekväm ställning under längre tid kan kramp uppkomma. Den plötsliga smärtan beror på att musklerna drar ihop sig vilket oftast beror på överansträngning. Krampen försvinner vanligen efter någon minut. Ett bra sätt att få den att släppa är att massera muskeln eller sträcka ut den.

Vid graviditet är det inte helt ovanligt att man får kramp. Det är en stor anspänning på kroppen och musklerna och det är därför man lättare drabbas vid en graviditet. Det kan göra fruktansvärt ont men är inte farligt.

Det är vanligt att få krampen när man sover. Smärtan kan vara så stark att du vaknar av sammandragningarna. Försök då att böja upp foten och trycka den mot sänggaveln om det skulle vara så att krampen är i benet. Att ställa sig upp och trycka ned foten mot golvet är också bra.

En muskel som krampar är hård och spänd, man kan ofta se muskeln tydligt.

Kramp kan bero på en rad olika faktorer såsom vätskeförlust, saltbrist, kyla, resttillstånd efter blödningar och små bristningar i muskulaturen, träning och allmän trötthet.

Har man ofta återkommande kramp som inte beror på någon allvarligare sjukdom kan det vara klokt att gå på massage regelbundet och massageterapeuten/massören hjälper gärna till att ge andra tips för att lindra besvären.


/Isabelle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar