måndag 12 oktober 2009

Acne

Detta är ett stort och intressant ämne. Jag kommer att skriva om den vanligaste och mildaste formen av acne nämligen ”Acne Vulgaris” även kallad Komedonacne. Dem flesta av oss har drabbats mer eller mindre av denna form av acne, dock mest i tonåren. En del av mina kunder i vuxenåldern har dessa symtom, anledningen till detta är oftast torr hud, innan menstruation (könshormoner) eller att man använder tilltäppande/uttorkande hudvårds produkter.

Symtom
Utslagen är röda små upphöjda papler samt/eller ytliga varblåsor. Huden domineras av slutna och öppna pormaskar (Komedoner). I regel är dem lokaliserade framför allt i pannan eller kinder.

Orsaker

Acne är en inflammation i talgköteln. Anledningen till det är att talgkötlarnas utförsgångar är lite för trånga och talget kan inte tömmas ut på ett normalt sätt och då uppstår en komedon där gångarna täpps igen av sebum och döda hudceller.
Varför vissa drabbas mer än andra beror på ärflighet, hormonella förändringar samt yttre faktorer som klimat och kosmetiska preparat.

Behandlingar
Komedonacne är en mildare form av acne som läker relativt snabbt utan att leda till ärrbildningar, så det behövs inga receptbelagda preparat för invärtes bruk. Det man kan göra för att förebygga acnen är att använda ett specialanpassat hudvårdsprogram hemma just efter dina behov kombinerat med regelbundna ansiktsbehandlingar (var 6:e vecka).

AHA- syrebehandlingar är att rekommendera som kur. AHA- Alfa hydroxy syror har en peelande effekt på huden som resulterar i att man öppnar upp tilltäppningar och stimulerar cellförnyelsen i huden. Acne utslagen kommer att dämpas och huden får en fantastisk lyster.
Andra utvärters preparat som är vanliga är ingredienserna Bensoylperoxid och vitamin- A syra.
Mot svårare acne finns receptbelagda preparat som antibiotika, Roaccutan, P-piller (Diane) samt utvärtes bruk, lotioner som Aberela, Dalacin och skinoren m.m. Estetiska behandlingar som laser och kemiska peelingar hjälper också.


/Anna.S Hudterapeut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar