torsdag 8 oktober 2009

Sitter du mycket framför datorn?

Sitter du också med kutande rygg, ihopdragna axlar och framskjuten haka när du sitter framför datorn? Då är du inte ensam, detta är en vanlig arbetsställning som kallas för gamnacke. Felbelastningen i rygg och kotor kan både vara smärtsamt och leda till att man utvecklar en puckel i övre delen av ryggen.


Tips för bättre arbetsställning:

- Sitt med ett bra stöd i svanken

- Kolla upp din syn, felaktig arbetsställning kan bero på dålig syn och att man kompenserar genom att kika in i skärmen

- Kolla skärmen! Är det tillräckligt stor text/kontrast, finns det reflexer eller annat som gör att det är svårt att se vad som står?

- Ha musen växelvis på båda sidor om tangentbordet för att få en jämnare belastning

- Gör stretchövningar:
1. Titta på stjärnorna
Dra först in hakan. Böj långsamt huvudet bakåt så långt det går. Känn att det sträcker på framsidan av halsen. Slappna av i käkarna och öppna gärna munnen. Dra åter in hakan och rulla huvudet lugnt tillbaka upp igen.
2. Sträck bröstryggen
Knäpp händerna i nacken och dra armbågarna bakåt. Ihop med skulderbladen. Skjut fram bröstkorgen och luta dig bakåt. Denna sköna övning är ett bra sätt att motverka kutrygg.
3. Böj åt sidan
Dra in hakan och håll huvudet högt. Böj åt sidan, alltså för örat mot axeln. Tryck ner motsatt axel och känn sträckningen i halssidan.
4. Vrid
Räta upp nacken och vrid huvudet så långt det går åt höger och sedan åt vänster. Lugnt och mjukt.
5. Töj nackmusklerna
Dra in hakan och tappa huvudet framåt. Lägg ena handen på huvudet, tryck mjukt och fortsätt rulla mot bröstkorgen tills du känner en sträckning i nacken. Rulla mjukt tillbaka. Övningen är bra mot spänningshuvudvärk.
6. Slutövning – korrigera hållningen igen
Efter övningarna behöver nacken rätas ut igen. Avsluta genom att upprepa övning 1.


Om ni vill ha hjälp att få lite extra avslappning i nacken så är ni välkomna in till oss för en Indian Head massage för kroppens övre delar; axlar, hals, hårbotten och ansikte. Massagen stimulerar huvudets reflexpunkter så att cirkulationen av blod och lymfa ökar.

Anna Ö, Makeupartist
www.facebody.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar