tisdag 6 oktober 2009

Vitaminer för huden

Många vitaminer är viktiga för huden exempelvis vitaminerna A och C.


A-vitamin som även kallas Retinol har man länge kallat hudens vitamin, och det är med all rätt. Denna vitaminen hjälper till vid producering av nya celler, ökar blodcirkulationen så huden får lyster och stimulerar huden. Brist på A vitamin kan ge torr hud med flagor, spröda naglar och torrt hår.


För att ge din kropp A vitamin som den behöver för att hålla sig i form kan du antingen använda cremer med mikrosfärer av retinol, men du kan även få i dig föda som är rik på A vitamin för att hjälpa till. Livsmedel som är rika på detta är exempel fisk, mjölkprodukter och ägg. Du får även in det sekundärt som beta karoten från spenat och morötter, som i kroppen omvandlas till A vitamin.


C-vitamin är ett vanligare namn för Askorbinsyra. Denna är en viktig antioxidant som hjälper huden genom att stärka skyddsbarriären mot föroreningar och stärker blodkärlen och bindväven. Brist på C vitamin kan ge blödande tandkött, blåmärken och sämre sårläkning eftersom hudens skydd inte är tillräkligt starkt.


Du kan få i dig vitaminen i bär, frukt, grönsaker där nypon och brännässlor är extra C vitamin rika. C vitamin är till skillnad från A vitamin en vattenlöslig vitamin vilket betyder att den lätt försvinner vid kokning och tillagning. Du kan även ge C vitamin till huden genom cremer och oljor.


Vi har ansiktsbehandlingar och kroppsbehandlingar som ger din hud massor av näring och en riktig vitaminkick!

Emelie, Hudterapeut

www.facebody.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar