onsdag 14 oktober 2009

Därför är motion så viktigt

Motion ger inte bara positiv effekt på viktminskning och att hålla vikten. Motion minskar risken för en rad kroniska sjukdomar men också problem med muskel- och ledvärk. Motion formar kroppen och minskar stressymtom. Så vad väntar du på?

En av de största orsakerna till övervikt är för lite motion. För bara några årtionden sedan var övervikt inte alls lika vanligt även om man åt ungefär lika mycket som vi gör idag. Det är den fysiska aktiviteten som har minskat drastiskt. Förr hade vi arbeten som var fysikiska och även fritiden var för de flesta mer aktiv.
När man går ner i vikt förlorar man inte bara fettmassa, man förlorar även muskelmassa. Motion motverkar att muskelmassan bryts ned. Regelbunden träning hjälper dig att gå ned och även hålla din vikt. Muskelmassa kräver mer energi och bränner därför fler kalorier än fett, även i vila, vilket resulterar i att ämnesomsättningen ökar när du motionerar regelbundet.

Redan i 30-årsåldern börjar muskelmassan att minska om man inte tränar regelbundet. Minskad muskelmassa leder till sänkt ämnesomsättning och eventuell viktuppgång.

I 40-årsåldern ändrar många livsstil och blir mer stillasittande vilket kan leda till att förbränningen minskar. Kroppens ämnesomsättning förändras med ökad fettmassa och minskad muskel- och benmassa. Öka förbränningen genom träning.

Runt 50-60års ålder minskar östrogenhalterna hos kvinnor. Dessutom ökar underhudsfettet samtidigt som kroppens vatteninnehåll minskar. Minskade östrogenhalter har ett samband med ökad risk för benskörhet. Därför är det viktigt att du får i dig tillräckligt med kalcium, D-vitamin och promenader är också bra för benmassan. Försök vara ute en stund varje dag eftersom solljuset hjälper kroppen bilda just D-vitamin.

Nästa gång ska jag ge förslag på lätt men effektiv träning samt intensiv och hård träning.


Isabelle, Massageterapeut
http://www.facebody.nu/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar