fredag 20 november 2009

Äkta eller falsk ischias?



Smärta är någonting vi atomatiskt vill försöka undvika och roten till “det onda” kan vara många. När det gäller ischias smärta vet de flesta inte att det finns både det vi kallar ischias och falsk ischias. Även om smärtorna är lika varandra kan de vara orsakade helt annorlunda och därmed är behandlingsmetoderna och prognoserna olika.

Vad är äkta ischias?
Orsaken till ischias är alltid irritation och inflammation av ischiasnerven. Ischiasnerven är den största och längsta i kroppen och lika tjock som ett finger. Alla nerv signaler till och från nedre delen av kroppen går via denna och bildar ischiasnerven. Vilken i sin tur löper ner till foten. När en av diskarna mellan kotorna i ländryggen är skadad tränger en del av disken ut mellan kotorna och trycker på en nervrot.

Trycket blir för att nerven svullnar upp och det uppstår typiska ischiassmärtor, vilket strålar ut via sätet, på utsidan av låret i vaden och ibland ner i foten. Det gör då ont att stödja benet. Men har svårt att gå och nattsömnen blir lidande. Utan åtgärder och fortsatt tryck på ischiasnerven kan orsaka muskelsvaghet av lår och vad muskulaturen vilket kan leda till känselbortfall eller domningar samt nedsatta reflexer.

Falsk ischias?
Orsaken till smärtor i rygg, höft och lår är ofta inte relaterade till en skadad disk. Falsk ischias är mycket vanligare än äkta och svarar alldeles utmärkt på massagetekniker. Muskelsvaghet eller känselbortfall uppstår aldrig vid falsk ischias. Falsk ischias har många orsaker men är aldrig från ett diskbråk.

‘ överbelastning eller felbelastning av ryggen
‘ benlängdsskillnad
‘ fel skor
‘ gammal fot- eller knäskada
‘ formproblem - nersjunken hålfot
‘ sjukdomar i ryggen, bäckenledare eller höftledare
‘ tjock plånbok

Bilden här visar hur man lätt kan strecha muskeln som orsakar falsk ischias

Strama muskler eller spända muskler i sätet eller i benen bildar med tiden s k triggerpunkter som jag har beskrivit i tidigare inlägg. Dessa kan man inte strecha bort utan kräver behandling. Läs mitt tidigare inlägg om triggerpunkter här http://facebody.blogspot.com/2009/10/stralande-vark.html










/Isabelle Massageterapuet
www.facebody.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar