fredag 27 november 2009

Alger i matlagning

I allt fler recept dyker det upp alger. Alger är även förvånansvärt lättanvända i matlagning och dessutom är det oerhört nyttiga. En del alger har lite svårare smak, andra är lätta att tycka om. Ett enkelt sätt att prova alger är att smula ner lite torkad och rostad norialg över maten. Det ger en god sälta. Alger innehåller rikligt med och spårämnen. De innehåller även B, D, E och K-vitamin. Färska innehåller de också C-vitamin. Havsalger är rika på jod, ett livsviktigt grundämne som ingår i sköldkörtelhormonerna.

Arame – perfekt för nybörjare
En spagettiliknande alg som är mild och lite söt i smaken. Blötlägg aramealgen i 15–20 minuter. Använd i sallader, stek den med goda kryddor, till exempel ingefära, eller gör en supernyttig algpesto. Aramealgen är fullspäckad med proteiner, vitaminer och mineraler.
Används: Stekt, i sallad, som pesto

Nori – superpoppis i Japan
Har du ätit makirullar på sushirestaurang så har du ätit norialger. Nori är tunna svarta ark med en fyllig havssmak. De äts rostade, så köp färdigrostade eller rosta själv i en torr panna. Norialgen kan användas som krydda och ger en god sält, flaga den tunt över maten. Du kan också göra garanterat speciella wraps av noriark i stället för tunnbröd.
Används: Som krydda, wrap

Hijiki – fullmatad med proteiner och kalcium
En mörkbrun japansk havsalg som blir svart när den torkas. Påminner om arame, men är lite tjockare och lite starkare i smaken. Hijiki passar bra som tillbehör, i soppa eller blandad i en sallad. Blötlägg i 15 minuter innan algen tillagas.
Används: Marinerad, i sallad, soppa

Wakame – livsviktig i misosoppan
En japansk havsalg som är mild och lite salladsliknande i smaken. Förutom i misosoppa är den god att woka, eller att blanda i en sallad. Rik på kalcium, protein, järn och magnesium. Blötlägg i 5 minuter och separera bladen från stjälkarna. Sjud bladen i 10 minuter och stjälkarna i 15–20 minuter.
Används: I misosoppa, sallad, wokad

Kombu – botar pruttiga magar
En stor tjock och mörkgrön sjöväxt som växer i stora delar av världen, även här i Sverige. Kombualger är rika på mineraler och jod. Prova att slänga ner en bit i vattnet när du kokar bönor, så blir magen mindre bubblig. Du kan också lägga en bit i grönsaks- eller potatiskoket så får du en god salt smak. Kombu behöver koka minst 30 minuter.
Används: Som krydda

Dulse – snacks för vikingar
En rödalg som växer längs Irlands bergiga kust. Kan ätas som den är och smakar lite lakrits. Åts rå av vikingarna under deras långa sjöfärder. Mycket god att woka eller att äta marinerad. Dulsealger finns att köpa både hela och smulade. Tips: Strö lite smulad torkad dulse på omeletten, salladen eller riset, det ger en härlig sälta.
Används: Wokad, marinerad, som krydd

Källa: Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist








Isabelle Massageterapeut
http://www.facebody.nu/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar