torsdag 12 november 2009

Mineraler och dess påverkan på huden #1

ZINK

Mineraler och dess påverkan på huden är intressant. Mineraler hamnar oftast i skuggan av vitaminerna, dels beror det på att forskningen om mineraler är relativt ny. Jag kommer att lägga fokus på vad mineralerna har för påverkan på huden.

Visste ni att brist på Zink i kroppen kan leda till att man lättare får blåmärken och bristningar?
Zink behövs för sårläkningen i kroppen, exempel så använder plastikkirurger Zink efter en operation för att påskynda läkningsprocessen.

Vad är Zink?
Zink är en av de viktigaste mineralerna, den räknas som en antioxidant. Zink ingår i över 200 enzymer och finns 25 ggr mer i de vita blodkropparna. Lagras till största delen i skelett och muskler.

Hur påverkar Zink huden?
Zink har en positiv verkan på huden. Forskning har visat att mineralet har stor betydelse för hudens elasticitet. Människor som har ökad tillväxt t.ex. tonåringar, barn och gravida, om de har zink brist kan det synas genom bristningar på huden.

Det har också visat sig att en kombination av Zink, Selen, E-vit, Betakaroten och omega 3 fettsyror har en gynnsam effekt mot acne och diverse andra hudsjukdomar. Det har även visat sig att allergiker har fått positiva resultat.

Brist kan ge:


  • Trötthet

  • Hormonrubbningar

  • Eksem

  • Håravfall

  • Dåliga naglar

  • Bristningar

  • Försämrad sårläkning

Kosttillskott
Personer som ligger i riskzonen för brist är tjejer som äter p-piller, rökare och personer som är i en period då tillväxten är större. Stress och infektioner kan vara en utlösande faktor till brist.

Kategoriseras du i riskzonen för brist? Då rekommenderas Zinktillskott i kombination med vitamin B6.



/Anna S, Hudterapeut


1 kommentar:

  1. http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/celiaki-och-zinkbrist-vita-flackar-pa.html

    SvaraRadera