tisdag 15 december 2009

foundation

Det finns en uppsjö av olika foundation, mineral foundation, flytande, kräm m.m. Dessutom har vi concealer och puder som många inte vet om de behöver eller inte.

En gyllene regel är att täck bara det som behöver täckas! Till exempel rodnad, orenheter som finnar, mörka ringar etc. De allra flesta har väldigt fin hy på kinder och mot hårfästet, därför behöver man inte ha mycket där. En bra foundation är en foundation som inte syns och gör att man inte behöver arbeta runt den i hela ansiktet för att man inte ska vara flerfärgad. När man prövar ut sin färg är det väldigt bra att testa på hakan, dels för att man oftast har lite rodnad där och då ser man också hur bra just den foundationen täcker. Dessutom för att det är mycket lättare att se resultatet i spegeln om man slipper sätta huvudet i en konstig vinkel.

När man applicerar en foundation kan man använda olika verktyg så som svamp, foundation borste/pensel, kabuki bortste(för mineralfoundation) eller fingrarna. Jag skulle rekommendera en borste eller en pensel då de är lättast att tvätta vilket är mest hygieniskt och dessutom ökar hållbarheten på produkten.

När det kommer till att bestämma vilken typ av foundation man ska använda sig av så är det en smaksak. Men något man kan tänka på är att har man en hy med mycket orenheter och problem med till exempel acne så kan en mineralfoundation vara att rekommendera, tex. Tromborgs mineral foundation som består av 100% naturliga ingredienser utan några konserveringsmedel och där mineralerna har en läkande effekt. Om man lätt blir glansig så kan en vattenbaserad flytande foundation vara det bästa alternativet. Är man istället torr är en oljebaserad foundation bra då den inte torkar ut huden ännu mer.

Är man väldigt röd eller mörk på vissa områden så kan man använda en concealer. Den är mycket mer täckande och ska matcha din egna hudfärg precis som en foundation ska. Om det inte finns exakt din färg så välja i så fall den lite ljusare nyansen. Vill du få mer färg i ansiktet kan du använda en bronser, det ger ett mycket mer naturligare resultat och dessutom kan du dosera efter årstid och smak.

Oavsett vilken typ av foundation du väljer så är det bästa om du använder ett puder efter. Pudret gör dels ytan matt samtidigt som den "torkar upp" och gör det mycket lättare för dig att arbeta med rouge och ögonskuggor utan att det blir "klumpigt" och ojämnt.


//Anna, Makeup artist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar