torsdag 25 juni 2009

Fysikalisk och kemisk inverkan på huden.

Narturligt solsken i små doser är hälsosamt för de flesta människor och dom goda effekterna är:*kroppen värms upp*produktion av D-vitamin stimuleras som är viktigt i utvecklingen av bildningen av bl.a skelettet*ger en känsla av välbefinnande som påverkar psyket*kosmetisk effekt i form av solbränd hud som inger ett hälsosamt intryck*har positiv effekt på vissa hudsjukdomar/hudåkommor som t.ex akne och psoriasis Mängden av ultraviolett strålning som vi utsätts för beror på flera olika faktorer:

1. lokalisering i världen
2. årstid
3. tjocklek på ozonlagret, som motverkar en stor del av strålningen att nå jorden

Hudens fysiologiska reaktion vid ultraviolett strålningär att försvara och skydda sig mot skador i huden och mot kroppen. Negativa effekter av UV strålning:*stratum corneum (hudens översta lager) ökar i tjocklek när UV - strålarna stimulerar cellerna till ökad regeneration*kan orsaka brännskada*på lång sikt orsakar en överexponering av UVA - strålar att huden åldras i förtid medan UVB - strålar kan ge upphov till hudcander.

Det finns två olika typer av solskydd:1. Fysikaliska - en typ av solskydd som består av en ogenomskinlig film som reflekterar bort UV - strålarna. Kläder tillhör fysikaliska solskydd.
2. Kemiska - en typ av solskyddsmedel som kan vara både vatten- eller oljelöslig och absorberar UV - strålarna så att dessa minskar i intensitet. Var rädd om huden i sommarsolen och glöm inte solskyddet!

Angelica
Hudterapeut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar