torsdag 14 januari 2010

Visste du att vi sover sämre på vintern



Stressforskare vid Stockholms universitet har tagit reda på ljusets betydelse för sömn. Den undersökning som gjorts visar att vi som bor i norden sover bättre på sommaren. Det kanske låter orimligt men det har visat att ljusbristen på vintern gör det svårare att reglera dygnsrytmen. När solen lyser stark och längre får hjärnan mycket tydligare signaler om att det är dags att vakna. Signalerna till hjärnan blir otydliga när solljuset inte är lika starkt.

Under vintern är vanligt att man känner sig mer trött trots att man har sovit, man får lättare huvudvärk och blir lätt på dåligt humör, det är nog något vi alla känner till, men det brukar kunna bero på att dygnsrytmen har blivit störd pga brist på solljuset och det blir både svårare att sova på kvällen och svårare att vakna på morgonen. På vintern när det är kallt och vår kroppstemperaturen är som lägst stiger halterna av melatonin i våra kroppar och det gör att vi blir mer sömniga.

Vill man vara som piggast under dagen är det tidiga solljuset det mest effektiva! Det kan vara bra att ta en morgonpromenad till jobbet. Det är bättre än t ex en promenad på lunchen sett utifrån solljusets styrka. Ju starkare solljus det är, desto större effekt har det på oss. Men börjar man jobba runt 8 på som de flesta gör kan det vara svårt att hinna med det starka solljuset då får man istället tända upp ordentligt hemma.


/Isabelle massageterapeut
www.facebody.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar