lördag 11 juni 2011

Tips för en bättre dag!


Att ha en bra eller dålig dag är något du kan påverka själv. Hur vi upplever och hanterar vissa situationer, som till exempel uppvaknandet på morgonen eller hemkomsten från jobbet kan färga av sig på vårt humör.




Här följer tips för mer harmoni i vardagen.
Och du kan inte klaga över att du inte har tid att utföra dem, varje tips avklaras på cirka fem minuter.

En bra start på dagen

Du har just vaknat. Börja med att varsamt väcka både kropp och själ. Vad du gör de första fem minuterna kan ha stor betydelse för hela dagen. Därför är det viktigt att börja på samma sätt som du vill fortsätta.

1. Hoppa inte ur sängen så fort du vaknar, ta dig tid till att bli medveten om din kropp. Hur känns den?

2. Sträck armarna över huvudet och skjut fötterna mot sängändan.

3. Korsa händerna under huvudet. För knäna upp mot bröstet och låt dem falla åt ena sidan. Vrid samtidigt huvudet åt motsatt håll som knäna. Upprepa samma rörelse i motsatt riktning. Den här övningen sträcker ut ryggraden på ett skonsamt sätt.

4. Sätt dig på sängkanten. Sänk sakta höger öra mot höger axel och växla sedan till vänster öra mot vänster axel. Upprepa fyra gånger.

5. Res dig upp. Föreställ dig hur den starka kraften från jorden stiger upp genom fötterna och resten av kroppen.

6. Lyft armarna rakt upp över huvudet och föreställ dig solljus och energi som strömmar ner genom huvudet.

7. Sänk armarna till midjenivå och för dem från sida till sida, så att kroppen vrids mjukt från midjan och uppåt. Den här övningen kan illustrera hur du under dagen kan känna dig flexibel och klara av allt som kommer att hända.

8. För samman handflatorna, slut ögonen och formulera en målsättning för dagen, tyst för dig själv. Du kan till exempel tänka ”Idag ska jag ha en bra dag och känna mig lugn”.
Köa utan irritation

Att vara inklämd i ett överfullt pendeltåg eller att stå och vänta på bussen kan vara både tråkigt och tröttsamt. Men det går att utnyttja den tiden. Följande Qi gong- och yogaövningar kan utföras var som helst. De har både en lugnande och energigivande verkan.

1. Stå med fötterna ganska nära varandra. Låt armarna hänga utmed sidorna. Om du kan, slut ögonen, eller rikta blicken nedåt.

2. Gå igenom hela kroppen och slappna av i varje del. Börja med huvudet, känn hur hjässan slappnar av. Slappna sedan av i panna, käkar och ansiktsmuskler.

3. Dra upp axlarna och låt dem falla. Slappna av i armarna. Knyt nävarna och slappna sedan av i händerna.

4. Slappna av i bröstet och i magen. Känn andetagen djupt ner i magen. Koncentrera dig på andningen och känn hur du drar in och släpper ut luft.

5. Slappna av i ryggen. Föreställ dig hur kota efter kota blir avslappnad och att din ryggrad blir mjuk och böjlig.

6. Slappna av i höfterna, låren och knäna. Känn hur spänningen strömmar genom benen, ut genom fotsulorna och ner i marken.

7. Föreställ dig en vacker sjö, blänkande och lugn. Föreställ dig att ditt medvetande är som sjön, lugnt och klart.

8. Föreställ dig en blå himmel där små, vita moln jagar förbi. Dina negativa tankar är som molnen, de försvinner snabbt och himlen är åter blå och klar.
Den här övningen kan behöva upprepas flera gånger innan den känns naturlig och du får lätt att slappna av. Men när du har övat upp dig kommer du tillslut att kunna bevara det avslappnade tillståndet även då övningen är avslutad.


Ladda batterierna med en enkel minimeditation
Har du haft en stressig förmiddag? En enkel meditation efter lunch hjälper dig att få ordning på tankarna. Du får en kort men effektiv paus där spänningar släpper och kroppen fylls på med ny energi.

1. Sitt med armbågarna mot en bordsskiva och håll händerna för ansiktet, kupade över ögonen. Tryck inte för hårt.

2. Slappna av i axlarna och föreställ dig hur du sjunker in i det behagliga mörkret.

3. Känn hur värmen från dina händer genomströmmar varje cell i dina ögon. Den värme och kraft som överförs från händerna fyller dina ögon med energi.

4. Säg tyst till dig själv att den här övningen kommer att få dig att känna mer energi och göra så att du tänker klokare.

5. Koncentrera dig på en punkt mellan ögonbrynen. Känn hur den punkten fylls av energi. Lyssna på dina andetag samtidigt som du koncentrerar dig på punkten mellan ögonbrynen.

6. Vila tyst på det här sättet så länge som möjligt.

7. Kom försiktigt tillbaka till vaket tillstånd. Stampa med fötterna för att åter få kontakt med omgivningen.

Källa: ”Unna dig fem minuter” av Jane Alexander

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar