onsdag 19 oktober 2011

Högt blodtryck!

Högt blodtryck - Vår tids vanligaste sjukdom

Ni kan inte se den. Ni kan inte känna den. Ändå är hypertoni – högt blodtryck – vår tids vanligaste sjukdom. Om det inte behandlas kan det utsätta er hälsa för allvarlig risk, som senare leder till hjärtsjukdomar, stroke, och även njuråkommor.

Det har visat sig att patienter som själva mäter sitt blodtryck hemma följer läkares ordination bättre vilket kan vara av värde för behandlingen. Vid mätning av blodtryck i hemmet är det dock viktigt att det görs i samarbete med läkare eller sjuksjöterska. Det att mäta och tolka sina resultat kräver både kunskap och träning.






Vilka blodtrycksmätare finns?
Det finns handledsmätare och det finns mätare för överarmen. Eftersom det är viktigt att mätaren befinner sig i hjärthöjd vid mätningen kan det vara lättare med en mätare som sätts på överarmen eftersom den automatiskt hamnar i hjärthöjd då. Vid överarmsmätare är det viktigt att man har manschetter som anpassas för armstorleken.


Vid mätning med en handledsmätare är det viktigt att hålla handen i hjärthöjd för att få korrekt värde. Om man har armen/handen för lågt visar blodtrycket högre värden och tvärt om. Fördelen med handledsmätare är att de små samt att de flesta har lika stora handleder oavsett om man är överviktig eller smal.



Att tänka på vid egenkontroll.

När man mäter blodtrycket finns det flera faktorer som kan påverka det. Känslomässiga faktorer som ilska och stress kan ge utslag på blodtrycket. Andra faktorer är smärta, kyla, kaffe och tobaksrökning som medför en ökning av blodtrycket, medan vila och värme sänker det. Det är därför viktigt att temperaturen i rummet är lagom och behaglig. Ett bra tips för att få samma omständigheter vid varje mätning är att mäta vid samma tidpunkt på dagen, gärna på morgonen.



Vilken blodtrycksmätare kan man då lita på?
Oberoende organisationer som British Hypertension Society (BHS) och Association of the Advancement of Medical Instrumentation (AAMI) har rekommenderat speciella procedurer för att utvärdera tillförlitligheten på blodtrycksmätare. Mätare som genomgår tester enligt dessa protokoll och visade sig vara rekommenderade för kliniskt användning är kliniskt godkända.
Några konsumentorganisationer har också testat blodtrycks-mätare för mätning på sig själv. Vi rekommenderar att du tar reda på om en mätare verkligen är kliniskt godkänd innan du köper den.

Tänk på att vara ärliga med om ni lider av högtblodtryck spec. vid behandlingar så vi kan hjälpa om något problem uppstår.

// Sabina Hänninen Hudterapeut Face&Body

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar