fredag 28 oktober 2011

Ta hand om dig och visa stöd för andra!

Nu är det mer fokus än någonsin på tjejer och de som drabbas av bröstcancer.

Jag tror det är viktigt att visa stöd även om man inte har blivit utsatt eller känner någon som har de.




1. Boka in bröstkollen! Skriv in din tuttbesiktning i kalendern så missar du den inte. Välj en dag i veckan efter mens, varje månad. Då är brösten mjuka och det är lättast att känna eventuella förändringar.


2. Se dig i spegelnStå med hängande armar och titta på dina bröst. Ser de annorlunda ut, finns det någon förändring i formen? Har någon bröstvårta börjat dra sig inåt? Lyft sedan armarna över huvudet och kolla samma sak igen.


3. Kläm ett varv...Det här brukar gå lättast när du duschar och brösten är intvålade. Lyft upp höger arm och sätt handen bakom nacken. Känn med vänster hand på höger bröst. Tänk dig att bröstet är som en klocka. Börja ”klockan 12”, rakt upp, och känn igenom bröstet ett varv,”timme för timme”. Känn med raka fingrar och ett lätt tryck, från bröstvårtan och ut. Gör sedan likadant med vänster bröst. Leta efter förändringar, knölar, förhårdnader och ömma punkter.


4.... och kolla även armhålornaÄven här letar du efter förändringar och knölar. Alla bröst är mer eller mindre knöliga av sig själva. Men om du undersöker dina bröst regelbundet så lär du dig hur de brukar kännas.

OM du hittar en förändring:Kom ihåg att de flesta förändringar inte är cancer. Men kontakta vårdcentralen eller närmaste bröstmottagning om du upptäcker något som känns ovanligt. Bättre att kolla en gång för mycket än för lite.




Tecken att titta efterKnöl i bröstet är det vanligaste symtomet på bröstcancer.

Andra tecken kan vara:

• Knöl i armhålan

• Förstorat och hårt bröst

• Hudrodnad och gropig "apelsinhud"

• Indragningar i huden

• Blod eller vätska från bröstvårtan.



Sabina Hänninen, Hud och Spaterapeut



Källa: Cancerfonden, Vårdguiden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar