måndag 2 april 2012

Hudens funktioner





Huden består av tre lager med olika funktioner.



Epidermis (överhuden)
I överhudens översta lager finns hornlagret som består av keratiniserade, döda celler. Det är rester av de celler som tidigare legat djupare i de underliggande lagren och varit aktiva. Keratin är ett motståndskraftigt ämne som ger cellerna i hudens yttre lager motståndskraft mot yttre påfrestningar och andra skyddande egenskaper mot till exempel bakterier.

Under hornlagret finns ett lager med celler som reglerar hudens fuktighet. Genom detta lager andas huden. Livslängden för en hudcell är ca 30 dagar, därefter dör den och stöts bort. Under cellskiktslagret bildas kontinuerligt nya celler som ersätter de döda.

Överhuden innnehåller fett som är viktigt för att ge smidighet. För att bevara detta ska man bara peela en gång i veckan för att inte ta bort för mycket av hudens skydd.


Dermis (läderhuden)
Nästa hudlager är läderhuden (dermis). I detta hudlager finns talgkörtlar, hårsäckar, blodkärl, svettkörtlar, nerver, kollagen (protein) och elastin som ger vävnaden stadga. I läderhuden finns också processer som håller immunsystemet igång. En stor del av bindväven består av ett nätverk av elastiska och proteinrika fibertrådar som ger huden fasthet och samtidigt elastiska egenskaper. Denna process understöds av bland annat C-vitamin.

För att bibehålla en fast hy så är det viktigt att återfukta huden med en fuktighetsgivande mask cirka 1 gång per vecka och att använda dag och nattkräm som är anpassade för just din hud.




Subcutis (underhuden)
Denna del består främst av bindväv och fettceller och fungerar också som stötdämpare och skydd för underliggande muskulatur och benhinnor. När det uppstår rynkor och påsar under ögonen är detta ofta en följd av att underhuden har förlorat vätska.



Hudens tjocklek varierar, är tjockast på fotsulor, handflator och mellan skulderbladen. Tunnast är den runt ögonen, därför är det väldigt viktigt att använda en ögonkräm, som är anpassad för den tunna huden.


Sara Lindström Akhondi
Verksamhetschef Face & Body


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar