torsdag 12 april 2012

Förbered huden inför sommaren.


Årstiderna förändrar sig och detsamma gör din hud. Då måste man byta fuktcreme som passar din huds kondition.

Man kan också använda produkter från olika märken utan att det ska påverka huden negativt. Men man rekommenderar i vissa huvårdsserier för bäst resultat att man använder samma, för att produkterna jobbar ihop. De tar ut varandra så att säga, och då kan man se minskat resultat om man inte följer rekommendationen från hudterapeuten.

Under sommaren avger huden mer fukt. Vid hög luftfuktighet har överhuden sämre barriär mot kemikalier och microorganismer som kan öka på hudytan. Viktigt är då att rengöra huden morgon och kväll. Huden behöver också en annan typ av fukt, så den du har använt under vintern passar inte under sommaren.





Det är också viktigt att använda solskydd med högt spf. 30 till 50 är att rekommendera och har man pigmentförändringar som alltid tittar fram så fort solen skiner så är det extra viktigt.

Undvik glykolproduker om du vistas i solen, det förvärrar pigmenteringar, samt gör huden känslig och mindre motståndskraftig.
Solen kan reflektera från många olika ytor inklusive snö och cement, och UV-strålar förekommer även molniga dagar. Bästa sättet att erhålla maximalt solskydd är att utveckla den goda vanan att stryka på solskyddskrämen när du än rör dig utomhus, och stryka på igen så ofta som nödvändigt.
Det är lättare sagt en gjort men försök att hålla dig borta från solen när den är som starkast, mellan 10 och 15-tiden.

Hög luftfuktighet innebär att fuktighetshalten i huden ökar under sommaren. Den smörjer sig själv lättare. Huden mår bättre för många och det är därför många upplever huden som bäst på sommarhalvåret, problemhud blir i balans, och acne brukar minska.
Även infektionsrisken blir större. Därför är det viktigt att hålla hudens barriär i god balans.



Väder och vind påverkar också hudens kvalité. Andra orsaker till uttorkad hud är vatten och tvål. Det är för att det naturliga fettlagret i huden skadas eller tunnas ut som huden blir uttorkad och eksembenägen.

Arv har en stor betydelse för hudtorrhet. Vissa människor har en hud som ärftligt är antingen torr eller lätt torkar ut.

Fördelarna med att peela och skrubba kroppen är att produkterna absorberas snabbare och kommer längre ner i huden. På sommaren behöver kroppen extra mycket fukt, speciellt efter vistelse i sol. Smörj in dig med en fet bodylotion eller bodybutter när huden är lite fuktig. Dels har huden lättare att absorbera produkten och mjukhetskänslan.

När man investerar i nya produkter så tar det ungefär mellan 3-6 månader innan man kan se resultat i huden. Så investerar man i nya produkter så får man ge det lite tid innan man kan se resultat och att huden förbättras.

Ibland kan man bli lite sämre i huden till en början när man börjat med ett nytt produktmärke tex, men det behöver inte bli så för alla. Men om det gör det kan det innebära att det ploppar upp någon enstaka finne, men det går tillbaka rätt snabbt. Sen blir huden bättre successivt.
 
Av Caroline hud/spaterapeut.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar