tisdag 8 mars 2011

Rosacea- En vanlig hudåkomma

Det är ett hudtillstånd som är ganska vanligt fast det kanske är många som inte vet om att de har det. Rosacea är ett hudtillstånd som drabbar vuxna och debuterar ofta i medelåldern det är en permanent rodnad som oftas syns i t- zonen över näsa ut över kinder. Man brukar vara väldigt känslig och ha ytliga blodkärl vilket gör att rodnaden syns mera.

Det kan ofta förknippas med acne vulgaris därför kallat vuxenacne men det skiljer sig mycket från det då huden oftast är väldigt torr vid rosacea och man brukar inte ha några pormaskar eller väldigt lite medans huden brukar vara väldigt fet med mycket pormaskar.


Rosacea kan hålla sig vid att bara vara en permanent rodnad eller så kan de bildas som knottror, mest över näsa och kinder. Rodnaden brukar också vara lätt att påverkas av mat och dryck man kan vara överkänslig mot, det är därför vanligt att man har allergier vid rosacea.


Om man tror att man drabbats av rosacea så kontakta en hudläkare där man kan få receptbelagda hjälpmedel, vanligtvis en salva som man kan smörja över rodnaden så fungerar läkande och kapilärstärkande vilket gör att rodnaden minskar, sedan får man också prova sig på och se vad som triggar igång det lite extra tex. starka kryddor, vin för att kunna undvika det och få huden att må bättre!





Sabina, Hud och Spa Terapeut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar