tisdag 15 mars 2011

Sunt med grönt te

Hos oss på Face&Body får man servert deilig og helserettet te etter våre behandlinger og man kan velge mellom 4 sorters te:vitt te med fläder och äpple,röd skymning med vanilj,svart te med persika och grädde samt japansk gröntte med citrus och bergamott!

Grönt te er den mest näringsrike:
Japan är landet där det produceras nästan enbart grönt te. Både smak och produktionsmetod skiljer sig från det gröna teet som kommer från Kina. Japanskt grönt te hettas upp med vattenånga som gör att tebladens ensymer inaktiveras så att inte de börjar att oxidera.

Detta gör att tebladen behåller mycket av sina vegetabiliska, gröna och gräsaktiga smaker som kan vara svårt att uppskatta till en början. Men med lite tålamod så upptäcker man snart charmen med japanskt grönt te och dess unika smak.

Kan förebygga sjukdomar
För länge sedan användes grönt te som ett läkemedel, men numera dricks det mest för att det är en god dryck. Det är sannolikt att grönt te kan bidra till att förebygga många sjukdomar som är vanliga i västvärlden.

Allvarliga sjukdomar som cancer och problem med hjärta och kärl är mindre förekommande i Asien där det dricks mycket grönt te, men samtidigt är deras övriga matvanor ofta är bättre än här i väst. De äter till exempel också mycket fisk som innehåller omega-3, vilket också bidrar till att skydda mot dessa sjukdomar.

I grönt te finns en stor mängd polyfenoler som är antioxiderande ämnen. Dessa tros kunna skydda kroppens celler och DNA mot de fria radikaler som kan orsaka cellskador, celldöd, åldrande och åldersrelaterade sjukdomar.

Den typ av polyfenol som det finns mest av i grönt te är katechinerna. En av dessa katechiner heter EGCG och den verkar vara extra effektiv mot cancer. EGCG tycks kunna oskadliggöra och döda cancerceller genom att förhindra att nya blodkärl bildas, som cancercellerna behöver för att kunna växa.

Det är framför allt i laboratorium och djurtester som grönt te har givit positiva resultat mot cancer. Det finns även undersökningar med människor som visat på lovande resultat, men man bör veta att det också finns studier som inte har kunnat påvisa några positiva effekter.

Grönt te är också något som förekommer hudkrämer och andra hudvårdsprodukter. Tebladen är nämligen mycket motståndskraftiga mot solens strålar och kan därför skydda huden.

I Japan är grönt te vanligt som måltidsdryck och det har visat sig vara bra för matsmältningen. Grönt te kan dock enligt vissa studier minska upptaget av järn från vegetabiliska källor (men inte från kött) om drycken intas i samband med måltid, men järnupptaget kan förbättras om det ingår vitamin C i måltiden. Det är främst de som lider av blodbrist eller järnbrist som bör vara försiktiga med att dricka te till maten.

vennlig hilsen cathrine/hudterapeut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar