fredag 23 september 2011

Bli kvitt men acne och oljig hud


Talg är till för att skydda huden. Då vi får finnar, acne, pormaskar och oljighud beror det oftast på för hög tagproduktion i huden. Finnar beror nödvändigtvis inte på att huden är smutsig, en finne uppkommer då acnebakterien har ett överflöd av "mat". Bakterien lever på talg så om huden producerar mycket talg ökar bakterierna i antal och finnar bildas på huden.

Pormaskar uppstår när hudens porer vilket är öppningar där talg kommer ut täpps igen av talg och döda hudceller. Huden producerar mer talg än vad som kan tvättas bort och öppningarna blir större och större pga innehållet. Om produktionen av talg minskade skulle pluggen av talg och döda hudceller tvättas bort och porerna bli mindre.


Oljig eller fet hud får man när produktionen av talg är väldigt hög vilket gör att huden ser och känns väldigt oljig. Viktigt att tänka på när man har ökad talgproduktion är att ha en bra ansiktscream som innehåller mycket fukt. Det är viktigt att inte låta huden torka ut eller låta den bli torr. Om du låter bli att smörja in huden eller väljer en för fuktfattig cream kommer huden reagera i form av att öka talg prodktionen ytterligare eftersom talg är ett skydd för huden.

Ibland kan många uppleva att specialicerade produkter för acne inte fungerar allt för väl. Det kan i vissa fall även bli värre och huden får kämpa mot de straka kemikalier som är i proudkten för att "torka ut" huden. Det kan även resultera i att du istället får fula acneärr. Som jag skrev innan så reagerar huden på att öka talgproduktionen när huden blir för torr eftersom det fungerar som ett skydd.

Vi måste alltså behandla själva orsaken till att huden producerar för mycket talg. Att utesluta fukt i sin rengöring fungerar alltså inte. Man bör även tänka på att inte äta skräpmat, vitt mjöl, för mycket kolhydrater, och att försöka undvika socker. Att vistas mycket i instängda miljöer påverkar även huden, huden är behov av syre. Att scrubba huden regelbundet så att man undviker att dödahudceller täpper igen huden och det kan bildas nya celler. Tänk även på att ha rena händer då man tar sig i ansiktet. Att använda handsprit regelbundet hjälper.

/Isabelle
Verksamhetschef Face & Body Ulfsunda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar