onsdag 28 september 2011

Sant och Falskt om Celluliter

Avfallsprodukter
Du har säkert hört att celluliter också har med avfallsprodukter i kroppen att göra. Läkarna säger att det bara är trams - avfallsprodukter existerar inte!

Vätska
Någon har kanske talat om för dig att apelsinhud också beror på vätskeansamlingar. Läkarna understryker att det är fett som är problemet, inte den vätska som möjligtvis finns i fettvävnaden. Vid fettsugning är det bara fett som kommer ut.


Krämer

Det är primärt tillverkarna av anticellulitkrämer som talar om direkt effekt. Dock påpekar de att produkterna bara har effekt om man också motionerar. De flesta läkare anser att krämerna är bortkastade pengar.

Blodcirkulation
En del menar att dålig blodcirkulation i huden är en av orsakerna till celluliter, och att till exempel en hamphandske därför fungerar. Läkarna vänder på steken och säger att dålig blodcirkulation i huden inte ger upphov till celluliter celluliterna ger dålig blodcirkulation. Därför kan inte läkarna säga om det hjälper på celluliter att sätta fart på blodcirkulationen genom till exempel massage eller att sluta röka. Men det skadar i varje fall inte.

De allra flesta kvinnor tvingas förr eller senare konstatera att groparna har kommit för att stanna. Och det är inte nödvändigtvis på grund av extra kilon. Apelsinhud är nämligen mer ett hud- än fettproblem och därför kan de flesta kvinnor drabbas, oavsett ålder och vikt.
Apelsinhuden kan också vara ärftligt betingad, och därför biter inte heller den hårdaste bantningskur på de envisa groparna.







För de flesta dyker emellertid celluliterna upp när de blir lite äldre och speciellt efter en graviditet. De är en förändring och förstoring av fettceller i bindväven. Fett- och vätskeansamlingar i kombination med avfallsprodukter förskjuts upp i underhuden på grund av försvagad struktur hos collagen- och elastinfibrerna som står för stramhet och spänst. Cellulithud har dålig blodcirkulation och tendens till vätskeansamlingar. Eftersom kvinnor har mer underhudsfett än män är det därför oftast ett kvinnligt fenomen.

Det gäller att attackera celluliterna från så många sidor som möjligt. Om du äter sunt, motionerar, masserar huden och skämmer bort den med krämer, har du stora chanser att vinna matchen.

1. Motionera regelbundet
Ju mer du använder dina muskler, desto mer stramar du upp vävnaden i huden och desto mer fett bränner du av.

Celluliternas värsta fiender är trappor, trappmaskiner, cykling, snabba promenader i kuperad terräng och alla former av vattengymnastik. Jogging i stusshögt vatten är ytterst effektivt. Tänk på att en halvtimmes träning i havet eller i poolen motsvarar två timmar på landbacken.


Generellt sägs det att måttlig och tät motion är mer effektivt mot celluliter än ett stentufft träningspass då och då. Be eventuellt en träningsinstruktör i gymmet om ett träningsprogram som fokuserar på just det område där du har apelsinhud. Uppdatera träningsprogrammet så att du har koll på framsteg och förbättringar. Det är då det börjar bli roligt!

2. Ät sunt
Ät fettfattigt och massor av fibrer. Frossa på frukt och grönsaker. Med andra ord: ät sunt. Be en kostexpert att hjälpa dig lägga om din kost eller få inspiration på iform.se.

Drick mycket mer vatten än du orkar - minst två liter om dagen. Inte för att vattnet påverkar celluliterna utan för att vatten mättar och därför är en god medspelare om du vill hålla den slanka linjen.

3. Skäm bort huden
Celluliterna försvinner inte om du inte använder dina muskler och äter sunt, men om du redan gör det så kan det ju nu vara dags att sätta in den tredje stöten mot den apelsinskalsliknande huden: Skäm bort den! Det är förvisso ytbehandling som inte direkt påverkar fettcellerna, men det kan hjälpa till att göra huden läckert mjuk och därmed släta över groparna.

Celluliterna försvinner inte om du
bantar utan motion:

Utan motion gör rätt kostvanor ingen nytta. Tvärtom framträder groparna mycket tydligare.
enbart får en fettsugning:
Oavsett vad vissa experter hävdar så hjälper inte en fettsugning. Fettcellerna kanske syns mindre ett tag men groparna kommer tillbaka. Var så säker!
enbart använder cremer:
Anticellulitcrèmer kan kanske ge en hud som ser fastare och slätare ut men celluliterna tar de inte bort.


// Sabina Hänninen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar