tisdag 26 maj 2009

Åderbråck

Passa på och ta bort dina åderbråck på benen inför sommaren. Våra skickliga läkare kan hjälpa dig genom att injicera ett speciell vätska och inom ett par veckor så har åderbråcket försvunnit. Ni som inte vet vad åderbråck betyder, här kommer lite information.
Åderbråck betyder att en blodåder, ven, utvidgats onormalt. Arv, hormoner och graviditet kan ligga bakom åderbråck. Åldersförändringar av blodådrorna gör också att risken för åderbråck ökar när vi blir äldre.








Åderbråck, varicer, är mycket vanligt på benen eftersom blodet därifrån har svårast att återvända till hjärtat. Man kan få Åderbråck i venerna, vid ändtarmsöppningen eller i matstrupen.

Vener är de ådror som leder det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat. De är tunna och sladdriga och är därför beroende av de omgivande vävnaderna för sin stadga. Benens vener har klaffar som gör att blodet inte rinner nedåt på sin väg tillbaka till hjärtat.

Venerna ligger ofta tätt intill pulsådrorna, artärerna, som transporterar det syrerika blodet från hjärtat ut till vävnaderna. Artärernas pulstryck leder till tryck även på venerna, vilket gör att blodet även där pressas iväg. Så länge klaffarna fungerar kan blodet flyta åt rätt håll. När man rör sig gör även musklernas sammandragningar att blodet pressas uppåt.

Vissa vener ligger ytligt under huden och andra ligger djupare i vävnaderna. Om venernas väggar är för slappa och har skadade klaffar, eller om trycket i venerna är för högt, bildas åderbråck. Då utvidgar sig venerna och slingrar sig. Ytliga åderbråck syns som blå, knöliga upphöjningar på benet.

Symtom

I lindriga fall ger åderbråck inga symtom, förutom att de syns om de är ytliga. Med tiden blir en allt större del av venen synlig. Den kan ömma vid beröring och huden runt omkring kan klia.

Åderbråck på benen ger ofta svullnad, tyngdkänsla och värk i underbenen, särskilt när man stått eller suttit länge. Om svullnaden inte behandlas uppstår ofta en brunaktig missfärgning av huden, eksem och bensår.

Åderbråck vid graviditet

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Det finns några sätt att förebygga dessa. Rör mycket på fötter och ben och undvik att sitta med benen i kors. Sitt högt med benen så ofta du kan. Höj fotändan i sängen om natten med hjälp av kuddar eller telefonkataloger. Undvik åtsittande kläder och minska saltet i maten.
Förebyggande

Åderbråck på benen kan motverkas genom att du:
• undviker att sitta stilla alltför långa stunder, till exempel när du arbetar.
• sitter med benen högt så ofta som möjligt.
• använder elastisk strumpa eller elastiskt bandage om du har tendens till bensvullnad.


Sara
www.facebody.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar