måndag 18 maj 2009

Sminkets livslängd

Under årens lopp hinner man samla på sig en del smink. Eller så använder man inte så mycket smink så samma produkter används i flera månader. Tyvärr har även smink ett bäst-föredatum. Så nu är det kanske dags att vårrensa i neccessären?

Dag- och nattkrämer: Krämer är hållbara i ca 5 månader OM man låter bli att stoppa fingrarna i burken då bakterier hamnar däri och hållbarheten förskortas drastiskt. Använd en spatel, det brukar komma med i förpackningarna.

Concealer: Concealer som du täcker mörka ringar under ögonen och finnar med, har en hållbarhet på 12-18 månader.

Foundation: Mineralfoundation har en kortare livslängd på ca 5 månader, medan en vattenbaserad foundation är hållbar i ca 12 månader och en oljebaserad i 18 månader.

Ögonskugga: Ögonskuggor håller som regel i 3 år, men blir dom gamla så syns det eftersom pigmenten försvinner.

Kajal och läppennor: Pennor håller i ca 3 år, var bara noga med vässandet så inga bakterier sprids.

Mascara: Mascara har den kortaste hållbarheten på ca 3-4 månader. Detta då ögonbakterierna fyller med ner i flaskan där de sedan gror. Efter en ögoninfektion är det dock viktigt att köpa en ny mascara (och eyeliner) för att undvika att infektionen kommer tillbaka. På grund av ögats bakterier ska man inte dela mascaraborste med någon annan.

Läppstift och läppglans: Ett läppstift är hållbart i 1-3 år. Du kan också lukta på läppstiftet, luktar det konstigt är den gammal. Ett läppglans håller i ca 12 månader, och även här kan du känna på lukten.

Rouge och puder: Rouge och puder är hållbart i ca 2 år.

Helene, Makeupartist
www.facebody.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar