tisdag 5 april 2011

Enzymer

Det sker tiotusentals kemiska reaktioner i din kropp. Därför finns det också tiotusentals enzymer som är aktiva på och i din kropp. Ett enzym är i stort sett en enkel peptid/protein som inte har några speciella egenskaper.


Ett enzym aktiveras bara om det stöter på en så kallad cofaktor eller coenzym. En cofaktor är en speciell molekyl som fungerar som en strömbrytare. Det är bara när ett enzym (protein) och motsvarande kofaktor stöter ihop som enzymet fungerar som en katalysator och därmed sätter igång kemiska reaktioner.


Enzymet har en unik förmåga att snabbt hitta till rätt mål. Enzymernas cofaktorer finns bland många olika typer av molekyler: de mest kända cofaktorerna är vitaminer, terpener och flavonoider. Det finns också hundratals enzymer på huden. Huden är en enorm kemisk fabrik där det sker hundratals kemiska processer.


Ibland hittar inte ett enzym rätt cofaktor. I så fall sker inte någon reaktion eller kanske bara i begränsad form. Enkel uttryckt förekommer ibland felaktigheter i systemet. Det visar sig när vissa kroppsfunktioner inte fungerar ordentligt. Om det inte finns tillräckligt med cofaktorer på huden som gör att enzymerna utför sitt arbete kan det påverka hela kroppen.


...Då får man hjälpa till med skönhetsmedlen!




/Isabelle

Verksamhetschef Face & Body Ulfsunda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar