söndag 29 maj 2011

Kräv medicinskt utbildad personal!



För att uppfylla alla behov vad gäller skönhetsbehandlingar är Face & Body glada över att även kunna erbjuda våra kunder injektionsbehandlingar.

Med detta följer ett mycket stort ansvar.

Uppdrag granskning kunde under veckan avslöja att olegitimerad personal får ge Botox-sprutor här i Sverige, till omvärldens förskräckelse.
De vanligaste filler-substanserna är baserade på hyaluronsyra och heter bland andra Juvederm, Restylane och Perlane.
I Sverige är dessa klassade som så kallade medicintekniska produkter - alltså inte läkemedel. Det betyder att det inte måste vara sjukvårdspersonal som hanterar fillern utan vem som helst får injicera dem, utan några som helst krav på kunskaper om anatomi, nerver eller muskler.


Men det är inte bara fillers som får injiceras av vem som helst i Sverige. Tidigare har Socialstyrelsen tolkat lagen som att endast legitimerad personal får injicera Botox. Men i en tid då allt fler skönhetskliniker slår upp portarna gör nu Socialstyrelsen plötsligt en annan tolkning. En person utan formell medicinsk utbildning får injicera Botox.

Det räcker med att en verksamhetschef beslutar att till exempel nagelskulptrisen, hudterapeuten eller städerskan på kliniken är tillräckligt kompetent för att få injicera Botox. Men verksamhetschefen behöver inte heller ha någon formell medicinsk utbildning. Så en hudterapeut kan vara verksamhetschef och besluta om en annan hudterapeut är tillräckligt kunnig för att få injicera Botox.

- I min värld är det helt omöjligt att förstå att någon som inte är läkare får göra det. Jag kan inte tro det du säger! Det här är hyperfarligt säger den franska läkaren Janick Enjelvin till Uppdrag granskning.

Ulf Samuelson är kirurg och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi. Han tycker att det är väldigt viktigt att den som får injicera fillers ska ha en gedigen utbildning. - Det gäller att kunna veta exakt vad man gör. Jag tycker definitivt att man ska vara legitimerad sjukvårdspersonal, säger Ulf Samuelsson.


När Uppdrag granskning intervjuar Per-Anders Sunesson från Socialstyrelsen så försvarar han till en början regelverket.
Det ska vara upp till verksamhetschefen att avgöra det säger han.

På frågan om en hudterapeut kan injicera Botox svarar Per-Anders Sunesson;- Absolut!
Men allt eftersom intervjun blir längre så ändrar Per-Anders Sunesson sin uppfattning och säger att man skulle kunna diskutera ett enskilt läkemedel.
- Min personliga uppfattning är att regelverket behöver skärpas. Och även just läkemedlet Botox, definitivt avslutar Sunesson.

Som verksamhetschef och ansvarig för Face & Bodys behandlingar hoppas jag på en snabb förändring av regelverket. Vi arbetar för ett helhetstänkande baserat på - trygghet - kvalitet och skönhet.
Du som kund skall möta kompetens och kvalitet och för oss har det alltid varit en självklarhet att alla injektionsbehandlingar hos oss ska utföras av legitimerad läkare.


/Sara Lindström Akhondi
Verksamhetschef Face & Body, leg. Sjuksköterska



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar