torsdag 23 april 2009

Smärtcirkel

Smärta i kroppen är en signal på att någonting inte är som det ska vara. Smärta i rygg, eller nacke är dock inte alltid en signal på någon allvarligare sjukdom utan drabbar ofta de flesta människor någon gång i livet. Men det finns personer som lider av svåra smärtor som ständigt kommer tillbaka.

Det kan vara mycket svårt att förklara varför man har smärtor i rygg och nacke vilket gör att det blir svårt att bota värken. Ofta beror det på en rad olika faktorer som bidrar till att smärta uppkommer.

Man har sett att smärta i rygg och nacke kan påverka kroppens funktionsförmåga men även väldigt bidra till nedstämdhet och oro då man inte vet vad problemet är. Det kan bidra till att man blir mer medveten om hur man använder dessa delar av kroppen. Det går ofta så långt att man undviker att röra nacken eller kanske blir väldigt stillasittande. Man "undviker" smärtan genom att bli orörlig.

Eftersom våra muskler i kroppen har till uppgift att pumpa runt blodet i kroppen men även slappna av när kroppen behöver vila betyder det av vi sätter musklerna i obalans om vi slutar röra en specifik del av kroppen. Muskeln får dålig blodgenomströmning vilket medför värk och svaga muskler. Det blir en konstant ond cirkel och smärtan ökar istället.

Man bör alltså i de flesta fall fortsätta röra sig, och alltså inte begränsa sig som man annars lätt gör. Motion är alltså oerhört bra vid smärta i rygg och nacke.

Vid de flesta fall vid nackont är det besvär från ömma trötta muskler som ger värk och minskad rörlighet. Det är väldigt svårt att sätta fingret på exakt vad det beror på men man kan se vissa samband med stress och oro.

Vid enformigt arbete har en rad studier visat att det har en stor negativ påverkan på musklerna, speciellt kring nacke och skuldror. Det är mycket upprepande rörelser och dålig ergonomi som ligger till grunden för problemen. Det blir en statisk belastning på våra muskler och det skapar även här obalans.

Det handlar väldigt ofta om att bryta mönstret som ligger till grund till problemen. Men som sagt tidigare kan det vara svårt att sätta fingret på exakt vad problemet beror på. Det är problem som uppkommit med en rad upprepade mönster som måste brytas på samma sätt. Man får därför räkna med att det kan ta lite tid att lösa problem såsom smärta i nacke och rygg.

Vi hjälper gärna till att bryta dina mönster med hjälp av massage och olika stretchtekniker som förlänger musklerna och ger blodgenomströmningen tillbaka. Vi ger även tips på hur du hemma kan fortsätta behandlingen och hur du själv ska bryta mönstret på den negativa smärtcirkeln!

/ Isabelle Massageterapeut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar