fredag 17 april 2009

Sola med måtta

Nu när solen börjar titta fram lockas man gärna att sätta sig utomhus i det fina vårvädret, med ansiktet mot solen och en glass eller kaffe i handen. Vi njuter av de värmande solstrålarna utan att kanske tänka så mycket på konsekvenserna av vår soldyrkan. Det är lätt att luras av de första soliga dagarna och tänka att det inte är så farligt att vara ute i det fina vädret utan solskydd. Tyvärr är solens strålar skadligare än vi kanske tror även så här tidigt på året.

Solen kan ge både övergående och mer permanenta skador på huden. De övergående skadorna är hudrodnad, solsveda och fjällning som ju är symptom som vi upplever då vi solat för mycket och för länge. Att bränna sig i solen är dock inget bra sätt att bli brun på snabbt utan är snarare ett tecken på att hudens försvar mot solens strålar inte är tillräckligt. Ju ljusare vi är i huden desto lättare bränner vi oss i regel. Detta beror på att den ljusa huden innehåller färre/mindre melaninceller, så kallade melanocyter, som ger huden dess bruna eller gyllene nyans.

En annan mindre trevlig biverkning av för intensivt solande är hyperpigmenteringar. Detta är mörkare partier i huden och uppkommer ofta i pannan, på överläppen (ser ut som en mustasch) eller på andra särskilt utsatta ställen. Man har ofta olika lätt att få hyperpigmenteringar beroende på hudens allmänna känslighet. Har man använt AHA-produkter eller liknande kraftigt exfolierande produkter kan huden vara känsligare mot solen en tid efteråt och man bör vara extra försiktig i solen.

De allvarligaste skador som kan uppkomma av för mycket solande är naturligtvis hudcancer, eller malignt melanom. Det maligna melanomet uppstår ofta i ett naevus, det vi vanligtvis kallar födelsemärke. Malignt melanom kan man få när som helst i livet men uppträder vanligast runt 50-årsåldern.

Det kan vara bra att hålla lite extra koll på sina födelsemärken, särskilt om man har många. Malignt melanom uppmärksammas ofta först genom att ett naevus ändrar form eller färg.
ABCD- regeln kan vara en bra vägledning för att uppmärksamma eventuella maligna förändringar av naevi:

Asymmetri - födelsemärket är inte runt eller symmetriskt till sin form utan ”halvorna” ser olika ut.

Border – kanten är oregelbunden, oskarp eller utflytande.

Color – färgskiftningar i födelsemärket. Det kan variera i brunt, svart och beige men även i rosa, vitt och blått och då ska man vara särskilt vaksam.

Diameter – var extra vaksam på födelsemärken som är större än 6 mm i diameter.

I vissa fall kan det vara väldigt svårt att avgöra om det rör sig om malignt melanom, t o m för en hudläkare. Ibland kan melanomen vara opigmenterade eller bara ha lite pigmentrester kvar i kanterna. Det bästa för att undvika att drabbas av malignt melanom är att skydda sig ordentligt i solen, själv hålla koll på förändringar i naevi samt gå på regelbundna kontroller hos hudläkare. Män har en tendens att få maligna melanom på ryggen och kvinnor på underben och fötter, varför man kan vara extra uppmärksam på dessa områden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar