torsdag 30 april 2009

Huden - människans största organ.

Huden är till ytan ca 2 kvadratmeter, väger 4 kg och utgör ca 15 % av vår kroppsvikt. Vår hud innehåller ungefär en tiondel av det vatten vi har i kroppen.
Huden förnyas ständigt genom att gamla hudceller stöts bort och nya bildas. Under livet tappar vi ca 13 kg hud och får lika mycket ny hud. Huden är som tjockast i handflator och fotsulor, och tunnast på ögonlocken.

Hudens främsta uppgifter är att:
*skydda mot temperaturväxlingar
*hindra från skador av kemikalier och mikroorganismer som t.ex bakterier
*skydda mot mekaniska påfrestningar som tryck, nötning eller slag.
Huden kan stärkas genom att vi tillför sådan näring och sådana ämnen som den verkligen kan tillgodogöra sig, ex. vegetabiliska oljor och fetter, eteriska oljor, fettlösliga vitaminer som A-, D- och E - vitamin.

Huden är uppbyggd av tre olika lager med olika funktioner:
*Överhuden - (Epidermis)
- är mycket tunn, mindre än 0,2 mm
- här bildas nya celler
- här finns pigmentkorn
Överhuden är den yttersta synliga delen av huden. De yttersta cellagren består av döda och förhornade celler, som kallas hornlager.
Hornlagret gör att huden är motståndskraftigt mot kemisk och mekanisk påverkan, t.ex nötning. Det förhindrar också att kroppen torkar ut. Hornlagret blir tjockare om det utsätts för nötning, man kan t.ex få valkar i händerna.

*Läderhuden (Dermis)
- består av bindväv
- här finns hårsäckar, talgkörtlar, svettkörtlar,blodkärl, nerver
- elastiska fibertrådar
Läderhuden är som tjockast på ryggen. Bindväven i läderhuden innehåller rikligt med proteinfibrer av kollagen och elastin, därför är läderhuden både stark och elastisk. I läderhuden finns det gott om blodkärl som tillför syre och näringsämnen, och för bort restprodukter. Blodcirkulationen i läderhuden är också viktig för att kroppen ska hålla rätt temperatur. Vid kallt väder drar blodkärlen ihop sig och vid varmt väder vidgar dom sig.

*Underhuden (Subcutis)
- innehåller rikligt med fettvävnad och bindvävnad
Fettvävnaden i underhuden är värmeisolerande och stötdämpande. Den är dessutom en viktig fettreserv, och fungerar även som ett vätskeförråd då den porösa vävnaden innehåller mycket vävnadsvätska.

Huden är alltså människans största organ men också det organ som skyddar alla andra organ, så därför var rädd om din hud!!
/Angelica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar