söndag 31 oktober 2010

Lite om huvudvärk och vad du kan göra för att slippa den!

Den allra vanligaste formen av huvudvärk är spänningshuvudvärk. Den beror ofta på att muskler framför allt i nacken och i käken är spända. Om man oroar sig, känner sig stressad och sover dåligt är det lätt att man spänner sig och får ont i huvudet. Ibland kan huvudvärken bero på att man pressar eller gnisslar tänder under natten. Då har man oftast en dov huvudvärk när man vaknar och det kan ömma i käkmusklerna.

Det finns många olika orsaker till huvudvärk. Det kan vara på grund av en förkylning eller annan infektion, att du sover dåligt, att synen har förändrast och du måste anstränga dig mer. Eller kanke att du ätit och druckit dåligt? Stress är en vanlig orsak och en bra arbetsställning kan även undvika spänningar i nacke och rygg som ger huvudvärk.

Att lära sig att slappna av och inte stressa är viktigt för att bli av med eller undvika huvudvärk. Ofta krävs det att man tar sig tid och att man börjar med nya rutiner för att det ska bli bättre. Ta lite tid för dig själv så ska du se att det släpper! En del blir avspända genom till exempel yoga eller massage, medan andra blir hjälpta av långa promenader.

Om man har varit spänd i kroppen en längre tid kan de spända musklerna bli stela. Fysisk träning, så att blodcirkulationen ökar, kan förebygga stela muskler och stärka nack- och ryggmusklerna. På så sätt kan även kroppshållningen förbättras och nacken avlastas. Om man har ett stillasittande arbete bör man variera sin arbetsställning och försöka lägga in små pauser. Tänk på att alltid ha bra belysning vid arbete och läsning. Försök att ha regelbundna sömnvanor och se till att få tillräckligt med sömn.


/ Fanny, receptionist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar