fredag 8 oktober 2010

Tio skäl att dricka mer..


.. Vatten menar jag såklart!

Foto: iStockPhoto


Du tränar bättre!
En vätskeförlust på bara 2 procent av kroppsvikten, (1 till 1 1/2 liter vatten) minskar prestationsförmågan med upp till 20 procent. Att svettas vid fysiskt arbete behövs för att kyla ner kroppen, och svetten tömmer även kroppen på vätska.

För mindre smärta!
Orsaken till huvudvärk kan vara vätskebrist! Börja med att dricka ett glas vatten istället för en värktablett; mycket bättre för kroppen. Och även om du tar smärtstillande; drick mycket vatten! Smärtstillande tabletter sätter magens slemhinna på hårda prov och då kan huvudvärken förvandlas till magvärk i stället. Massor med vatten förtunnar och sprider medicinen i magen.

Undvik baksmällan!
Baksmällan beror ofta på uttorkning. Drick massor av vatten innan du lägger sig, så kanske du slipper undan! Eller varför inte ta varannan vatten?

Slipp förkylningar!
Slemhinnorna i mun, hals och näsa är välförsedda med antikroppar som bekämpar de virus du andas in eller får i dig via mat och dryck. Får du inte i dig tillräckligt med vätska torkar slemhinnorna ut och blir mottagliga för infektioner som kan orsaka förkylningar, halsfluss och hosta.

Gå ner i vikt!
Om du känner dig hungrig kan det vara törsten som spölar! Ett glas vatten kan hålla hungerkänslorna på is tills nästa måltid. Så istället för att ta ett snack, drick vatten. På sikt kan detta göra att du går ner i vikt, genom att välja bort de onyttiga snacksen emellanåt.

Få hjärnan i toppform!
Vätskebrist är en mycket vanlig orsak till att du är trött. Uttorkningen verkar förslöande på din koncentrationsförmåga, koordinationsförmåga och reaktionstid. Känner du dig slö och okoncentrerad så drick ett eller ett par glas vatten - ofta hjälper det!

Res utan obehag!
Det är inte bara tidsskillnaden som orsakar trötthet och svullna ben under en lång flygresa. Det är också den torra luften i planet som närmast suger vatten ur kroppen så att du torkar ut. Luften ombord innehåller mindre syre och därför är det svårare att andas och vätskeförlusten ökar. Drick ett extra glas vatten innan du går ombord och drick minst ett glas vatten i timmen - så rör du också på dig när du ska gå på toaletten. Undvik drycker med koffein och alkohol eftersom de är vätskedrivande.

Fastare muskler!
Vatten ger fasta muskler. Muskler består primärt av vatten, inte av protein som många tror. Därför är det viktigt att dricka vatten för att bibehålla fasta muskler.

Slipp förstoppning!
Massor med vatten hjälper kroppen att utnyttja fibrerna i maten på ett bättre sätt så att du slipper förstoppning. Fibrerna i maten behöver vatten för att fungera i tarmsystemet. En del fibrer löses i vattnet och bildar en geléaktig massa som underlättar matsmältningen. Andra är olösliga men suger ändå vätska till sig när de passerar tjocktarmen.

Vackrare hud och hår!
Vatten i kroppen är lika viktigt för huden som alla krämer och produkter! Hudceller som är välfyllda med vatten håller huden mjuk, fuktig och vacker. Under mer krävande fysisk aktivitet stimulerar svetten dessutom oljeproducerande körtlar i hårsäckarna att utsöndra olja och det bidrar till att håret inte torkar ut utan håller kvar fukten.



/ Fanny, receptionist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar