lördag 6 augusti 2011

En kraftfull antioxidant





Blåbär är en kraftfull antioxidant
Nu när sommaren går in på sin sista månad är det hög tid att ge sig ut i skogen och plocka blåbär. Utöver att dom är goda så vet du kanske att dom har stoppande verkan vid till exempel diarrée. Men vet du att dom även håller din hjärna skärpt?

Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Cirka tre gånger mer än dom båda näst rikaste källorna, rödvin och te.

Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen och är bra för synen.

Ett sätt att få i sig blåbär är att baka en god kaka, nedan ett recept som jag brukar änvända mig av...



Blåbärsmuffins - muffins med blåbär, hallon eller andra bär

Goda stora amerikanska muffins med bär. Farinsocker gör muffinsarna lite ljusbruna, ger god smak och är nyttigare än vanligt socker.
Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen 12 st stora

Ingredienser:
•125 g smör eller margarin
•2.5 dl farinsocker
•3 st ägg
•2 tsk vaniljsocker
•1.5 tsk bakpulver
•1 krm salt
•5 dl vetemjöl
•1 dl mjölk
•3 dl färska eller halvtinade frysta bär t.ex. blåbär, hallon, vinbär


Utrustning du behöver:
•12 st stora muffinsformar

Gör så här:
Mät upp smöret och lägg det i rumstemperatur så blir det lättare att blanda med sockret sen.

Smörj en muffinsplåt eller ställ upp 12 st stora pappersformar för muffins på en plåt.

Du kan använda elvisp för att göra dessa muffins så går det snabbt.

Rör smör och socker till en jämn smet. Rör i äggen, ett i taget.

Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och salt och rör ihop.

Tillsätt vetemjölet och mjölken. Kör försiktigt med elvispen till en jämn smet. Det är viktigt att sluta vispa med elvisp så fort smeten är jämn så att man inte vispar för länge.

Sluta använda elvisp och vänd försiktigt ner bären med en sked utan att mosa blåbären för mycket för då blir muffinsarna gråaktiga i färgen.

Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar. Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200 grader.

Låt svalna. Ät och njut!

GI Tips:
Byt ut vetemjölet mot fullkornsvetemjöl. Bären gör att GI-värdet sänks, utan bären skulle GI-värdet vara högre! Farinsocker har lite lägre GI och är lite nyttigare än vanligt strösocker.

Variationstips:
Byt ut blåbären helt eller delvis mot andra bär t.ex. hallon eller vinbär.

Hållbarhet och förvaring:
Muffinsarna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 3 månader


/Sara Lindström Akhondi
Verksamhetschef face & Body i K:fem


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar