söndag 14 augusti 2011

Visste du?




Vad vet vi egentligen om vår egna hälsa? Vi är många som litar på det vi hör, utan att ta reda på fakta...




  • Det är sant att du kan bli sjuk om du inte får i dig tillräckligt med C-vitamin – om du har skörbjugg och inte bara en förkylning! Forskarna tror att myten är relaterad till sjömännens sjukdom, år 1932, när C-vitamin botade skörbjugg och varför skulle den då inte bota andra sjukdomar? Många studier visar dock att antalet förkylningar inte är associerade med ämnet C-vitamin. Det bästa sättet att undvika förkylning ¬– tvätta händerna


  • Mjölk och sömnen har förknippats i tusentals år. Idag finns inga vetenskapliga studier som visar att mjölk faktiskt gör oss sömniga. Mjölk innehåller den sömngivande aminosyran tryptofan – men i obetydliga mängder. Ägg och ost innehåller mer, men en bit ägg eller ost får dig inte heller att somna. Forskarna tror du skulle behöva äta minst 7 ägg för att känna dig sömnig. Men om varm mjölk nu gör det lättare för att somna, så ta en kopp! Viss placeboeffekt skadar inte…


  • Grönt snor betyder infektion – och antibiotika. Denna myt är delvis sann. När du har en infektion är snoret grönt. Men – infektionen är inte nödvändigtvis orsakad av bakterier, utan kan även ”bara” vara ett virus som då inte botas genom antibiotika såsom penicillin.


  • Handtork är inte bättre än papper. Molekylbiologen Keit Redway på University of Werminister drar slutsatsen att handtorken istället ökar mängden bakterier. Förklaringen till det är att luften från handtorken är långt ifrån ren. Handtorken gör toaletten ännu smutsigare genom att blåsa ut dessa bakterier flera meter ut i rummet. Därför är det mycket bättre att använda sig av pappershanddukar.



  • Det är inte skadligt för ögonen att sitta för nära datorskärmen eller din tv. Varje huvudvärk och irriterande ögon efter en lång dag på kontoret eller framför en skärm är inte mer annorlunda än om du är stel och öm efter ett träningspass.



    /Sara Lindström Akhondi
    Verksamhetschef Face & Body



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar