torsdag 30 december 2010

FONDUE TIME.....!!!


Fondue kommer från Schweitz det är i första hand smält ost vilket man doppar brödbitar i. Namnet härstammar från det franska namnet fondre som betyder smälta. Folksägnen säger att schweiziska hedar hittade på ostfonduen. Man samlades kring en gryta (caquelon) där var och en av hedarna doppade ner sin brödbit. Ost, vin och bröd var förhållandevis billiga ingredienser. Och det räckte med en gryta och en eldslåga för att smälta osten och vinet samt doppa brödet.


Enligt tradition får man straff om man skulle tappa brödet i grytan. Kvinnor skulle betala av sin skuld med en kyss och männen skulle ställa in en ny flaska vin på bordet.


I dag har man utvecklat fondueerna med kött, grönsaker, soya såser som tillbehör det finns även choklad fondue som är mycket populära på bröllop. I stockholm har det tom öppnat ett fondue ställe som heter Fondueboden och ligger på vanadis vägen 42.
Så här näst sista dagen på hela år 2010 kan det vara mysigt att gå till affären och köpa hem allt inför nyårsafton.......god mat, god skumpa, en härlig dessert samt några raketer.....


Jag tycker som många andra att nyår är fondue tid när man samlas med trevligt sällskap vid öppna spisen och tar del av alla dem goda läckerheterna, i år bjuds det på en skaldjurs fondue!


Smaklig måltid!
GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR VI ALLA PÅ FACE&BODY!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar