fredag 26 november 2010

Varför är det hälsosamt att dricka ört Thèer....?!


Så här års är det en stor njutsamhet att få krypa upp i soffan med en varm kopp härligt ört thè......
Det är inte bara mys faktor utan även välldigt hälsosamt!
Thè kulturen kommer ursprungligen i från Kina. Användningen av Thè busken camellia sinensis, även om det inte är säkert att man använde thèbladen just för att göra thè.Men 350 f.t.v uppdaterades det i en kinesisk ordlista kunde man läsa "dryck gjord utav kokande blad"
Idag är Thè den dryck förutom vatten man dricker mest av i hela världen.Modern forskning har visat att thè, särsilt grönt thè är bra för hälsan och kan förebygga flera sjukdommar även allvarliga sådana.
Antioxidanter finns i grönt thè och de skyddar kroppens celler och cellernas DNA, från vissa grupper som kallas oxidanter.De vanligaste antioxidanter är C och E-vitamin. Alla sorters thè innehåller kraftiga antioxiderande fenolföreningar. Den sortens thè som är bäst studerad som är riklig på antioxidanter är grönt thè, det svarta innehåller en mindre mängd.
HJÄRT och kärl-sjukdommar beror i många fall på brist i kost och motion studier visar på att grönt thè förebygger dessa sjukdommar.
Japanska kvinnor som drack 5 koppar grönt thè per dag hade hälften så många hjärtattacker per år.En hollänsk studie visar att män som drack svart thè löpte 31% lägre risk att bli drabbade av hjärtattack.
THÈ ökar koncentrationsförmågan innehåller aminosyran theanine, finns endast i thè och en speciellt svamp denna syra.
Theanine motverkar stress genom att stimulera tillverkning av ett signalämne i hjärnan enligt flera mindre studier.
Thè innehåller precis som kaffe koffein, dock i mindre mängder, koffein kan tillfälligt förbättra koncentrationsförmågan men kan även ge upphov till nervositet.Det är möjligt att många kan ta stora mängder koffein och inte bli nervösa pga theaninet.
Thè sägs kunna motverka fientliga bakterier i magen.Orsaken tros vara att antioxidanterna påverkar fientliga bakterier negativt.
/Malin Ulvsundaslott (face&body)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar