tisdag 9 november 2010

The secret of your skin.....!



Livets solstunder,kostvanor,stresskänslor,sorger och återkommande ansiktsuttryckgör sitt till. För att inte tala om generna som fanns där sedan dag ett.
Enligt American Academy of Dermatology så står genetiken bakom 20 % av det naturliga åldrandet. Men det lämnar förstås ändå hela 80% över till goda hudvårdsrutiner och en livsstil som går att påverka.
Det finns studier som visar att om man tillsätter tillväxthormoner medicinskt så blir huden biologiskt 10-20 år yngre. Den typen av onödig medicinering är förbjuden i Sverige, men det säger ju ändå en hel del om hur tillväxthormoner påverkar våra utseenden.
God sömn , styrketräning och näringsrik kost gynnar kroppens egna tillväxthormon.
Kosten är som alla vet väldigt viktig, men det är inte bara vad vi äter utan också hur vi tillagar våran kost som spelar roll.
Forskningen kring den så kallade AGE-effekten, Advanced Glycation End product, är extra intressant tycker jag. Age är en kemisk effekt som bland annat skadar hudens kollagen. Den finns i snabba kolhydrater, men uppstår också i mat som upphettas hastigt som ex friterat, karamelliseras eller rostas.
Hudforskarnas studier om vad huden vill ha:
*Fysisk aktivitet
*Medelhavskost(fisk,frukt,grönt och olivolja=mindre rynkor)
*Långsamma kolhydrater
*Chilipeppar(capsaicin som motverkar osynliga inflammationer)
*Antioxidanter i alla former(ex tomater bidrar till det naturliga solskyddet)
*Exfoliering (cellförnyelsen går långsammare med åren, en mild peeling är ett sätt att ge huden lite hjälp på vägen.
Krämernas roll i det hela:
Det är exempel bevisat att A-vitaminet retinol öäkar kollagen produktionen i huden, vilket motverkar rynkor, men effekten hänger på koncentrationen och dyrast är inte alltid bäst. En koncentration på 0.5 till 1 %är bra. Och väljer man en kräm som innehåller antioxidanten c-vitamin, så ska man försäkra sig om att det är syrestabilt C i burken, för annars fungerar den inte, säger Helena Nybom (läkare o författare)
Att vara den som läser innerhålls förteckningarna och frågar när man inte förstår produktens förmåga är det som håller huden ung allra längst......
(från nya tidningen YOUR LIFE) /Malin Ioannidou

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar