torsdag 24 februari 2011

Lite om Acne..

Acne orsakas nästan alltid av hormonella problem. När huden täpps till så frodas P.Acne-bakterien i den syrefattiga miljö som skapas nere i talgkörteln. Som tur är så lämnar P.Acne-bakterien ifrån sig ett ämne som heter Porfyrin. När man belyser det med kraftigt blått ljus så omvandlas Porfyrinet till syre som dödar P.Acne bakterien och inflammationstillståndet som råder i huden kan dämpas.

Varför får man acne?
I samband med att pojkar och flickor kommer i puberteten, så börjar kroppens hormoner att "röra" på sig. Det betyder i praktiken att talgkörtlarna som sitter runt alla små fina hårstrån börjar producera fett (sebum). Talgkörtlarna har till uppgift att smörja hud och hår. Men ofta så brukar talgkörtlarna producera för mycket fett, vilket kan leda till en obalans, med bakteriebildning både i och runt talgkörtlarna och på hudytan.

Vad är det som gör så ont när man får en finne?
Bakterien P. aknes, har egna celler som delar sig så att nya finnar bildas, en annan cell är de som står för inflammationer i huden, dvs. huden runt en finne som blir ilsket röd och ömmar.

Vad finns det för behandlingar/mediciner att få?
Det som funnits till hands i form av medicinering är i första hand antibiotika, i särskilt svåra fall kan hudläkare föreskriva Roacutan, en långt mer stark medicinering och som endast föreskrivs av hudläkare. Alternativ behandling till dessa är IPL behandling med ljus, där själva våglängdsspektrat "slår" ut bakterierna och inflammationerna.

Hur lång tid tar det innan min acne försvinner?
Acne är ett komplext problem, dvs. många faktorer spelar in, t.ex hormonsvängningar inför menstruation, stress, mm. Det går aldrig att generalisera här, var människa är unik i sig själv, man kan aldrig säga vilken medicin eller behandling som hjälper i förväg, just för att alla människor är unika.

Spelar kosten någon roll när man har acne?
Det finns inga enkla svar på den frågan, det finns i vart fall inte vetenskapligt dokumenterat men i regel känner patienten sig själv så väl att man vet om man är mer känslig mot någon föda.

Kan man ta bort ärr efter acne?
Det finns så många typer av acneärr, en del är som en "gropig" hud, en del har mer djupa s.k. "icepicks" och en del har mer vita ärr. Generellt kan man säga att de ärr som är av mer gropig karaktär, kan man jämna till och få en jämnare hud helhetsmässigt, det görs lämpligast med IPL behandling, TCA-peel alternativt en del ärr kan man även "fylla" med Restylaneinjektioner.

Är de röda märken som syns på huden efter acne ärr?
Ofta är de röda märkena ytliga blodkärl som har vidgats där utslagen har suttit, går att behandla bra med IPL-behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar