fredag 4 februari 2011

Värk som strålar

Jag har skrivit om det förr här i bloggen men tycker det är värt att nämna igen eftersom det är en av de vanligaste frågorna jag får som Massageterapeut!

Triggepunkter är en väldigt vanlig åkomma bland de som har smärtor och stelhet i muskler de är ofta orsakade på grund av ensidigt arbete och snedbelastningar. Dessa punkter är knutor som kan förekomma i alla kroppens muskler men vissa är mer vanliga än andra.

En triggerpunkt är en skada i en muskel som ofta är orsakad av en överansträngning. Det skickas signaler till det centrala nervsystemet från den punkten där skadan på muskeln är och det i sin tur gör att vi upplever smärta någon annanstans. De flesta triggepunkter i kroppen strålar lika på alla. Exempelvis visar spända och stela axlar sig ofta som spänningshuvudvärk då smärtan strålar upp i huvudet.

En triggerpunkt kan man känna med sina fingrar som en spänd hård knuta eller ett band i muskeln. Det är när man trycker på den som man upplever smärta som både är båda lokal och i någon annan del av kroppen. Triggerpunker kan lätt ge yrsel och illamående om man har aktiva punkter. Ibland kan man vara helt utan smärta men istället upplevs det som en stelhet eller nedsatt rörlighet som blir värre vid kyla.

Lämpliga behandlingsmetoder är djupverkande massage, muskeltöjningar och muskelpressur som bör kompletteras med träning. Hemma kan du behandla dig själv med värme och stretching.

/Isabelle
massage - hud - spa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar