måndag 24 januari 2011

Enbär


Enbär är vår alldeles egen krydda som funnits här och använts sedan människor började invandra till vårt karga land. Den envisa och sega enbusken med sina lustiga bär, som egentligen är kottar, trivs över hela norra halvklotet. Eftersom enbär är en klassisk viltkrydda associerar många till djupa skogar. Enbär är också en vanlig dryckeskrydda och förekommer bland annat i genever och gin. Enbär tar tre år på sig att mogna. På buskarna kan man se bär i olika stadier, från grönt till blått för att sen bli svart. För att få ut bästa smak av enbären är det bara att rosta dem några minuter i torr stekpanna på medelstark värme. Kryddkompisar till enbär är rosmarin, timjan, lagerblad och svartpeppar, och de samsas väl med rödvin, viltkött, ost och svamp. Enen tillhör familjen cypressväxter, och vissa släktingar kan bli höga slanka träd, medan andra lever i kruka.

Stort eller litet – bäret har en kraftfull karaktär, en krydda med attityd!



/ Angelica, hudterapeut

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar