tisdag 25 januari 2011

I en Grekinnas ögon......!

Vi Nordiska kvinnor är alltid försiktig med att lägga för mycket make-up. Vi använder mjuka svaga dofter som man ändast lägger märke till när man kommer nära.
När det gäller kläder skapar vi oss ofta en klassisk stil vi känner oss bekväma i osv....

Nu förtiden har medelhavskvinnorna kanske inspirerat oss lite mer till vågat med starkare färger utmanat oss till att sätta på sig klackar till vardags.
I europa har man alltid satt fokus på utseendet. Kvinnor spenderar mycket pengar varje månad för att se vacker ut. Jag har följt några kvinnor under min vistelse b.l.a i Grekland.

En dag i staden Thessaloniki för en kvinna (40 år)
Hon börjar morgonen; med att springa ner från lgh till "Jannis" på fiket för att ta sin morgonkaffe i handen, då hon vinkar på bussen som ska ta henne in mot staden.
Hon öppnar sitt Spa klockan 10.00. Redan där är en av hennes vänninor (som är arbetslös)
på plats för att sitta och dicka kaffe med henne under förmiddagen.

När kunderna börjar komma kommer också fler av hennes anställda, dom är nämligen inbokade på samma tider då Spaet är ett stort öppet rum där man sitter i sällskap av varandra för att göra behandlingar och dricka kaffe.Klockan 15.00 stänger hon för att gå hem och vila.

Då hon åter är tillbaka klockan 17.00 väntar fler kunder.Hon jobbar i ett vimmel fullt med folk där man hör dom senaste låtarna spelas på radion. Då hon stänger Spaet är det dax att klacka sig och gå förbi vänninan som har en nagelstudio i andra änden av gatan. (Fin i håret, naglar och klackar är ett måste) När man senare ska bege sig ut på stan för lite shopping och en drink vid hamnen.

Grekinnan strävar oftast efter en man som har en titel. Medan för mannen är det väldigt viktigt att kvinnan ser bra upp så hon "fungerar i umgänget".

Därför har grekinnan i århundraden spenderat mycket på sin skönhet och sitt utseende. Allting har sin gräns, medan man kan tycka;
Det är klart vi kvinnor ska spendera på vårat utseende.

Förklaringen till att den grekiska kvinnan spenderar mer och bryr sig mycket mer om sitt utseende (i snitt) kanske beror på att dom har ett varmare klimat och rör sig ute mer. Vi nordiska kvinnor har det kallare och spenderar kanske mer i inredning och hem. Priroiteringen kanske rentav ligger i klimatet?

Jag tycker vi 2011 verkligen har börjar satsa på utseende och skönhet här i Sverige, det är en stor skillnad hur vi har blivit påverkade av media, grannländer och utlänska kvinnor. Ökningen som sågs i aftonbladet var hela 20 % på produkter och salongsbesök 2005-2010.

Fortfarande lägger vi mest pengar på resor och inredning i Sverige. Men utseendet ligger inte alltför långt bakom.

/Malin Ioannidou ,Face&Body

1 kommentar:

  1. Hittade den här bloggen idag. Den verkar mycket intressant, så den får jag ta och följa.

    När det gäller smink och utländska kvinnor, så får jag säga att jag är heeelt förälskad i arabiska kvinnors sätt att sminka sig. Med en sådan make up smälter man INTE in i den grå massan av alla människor *me like*

    Ha det bra :-)

    SvaraRadera