tisdag 25 januari 2011

Sanningen om Mat-Myterna!

Blåbär nyttigast? -Finns tex röda vindruvor, innehåller också antioxidanter och är dessutom billigare och mörk choklad.

Fettsnål mat hjälper dig att gå ner i vikt?: Det man inte tänker på här att dem kan innehålla massa onödigt socker,kolhydrater och syntetiska sötningsmedel. Det kan vara bättre att ta en mindre potion av standardrätten med mer fett men med mindre socker.

Nattmaten gör dig fet? Kalorier är kalorier oavsett om du äter dem på morgonen eller på kvällen. Det finns studier på apor som inte ökar i vikt oavsett om dom äter 6% eller 65% av maten på natten. Däremot äter vi människor gärna snacks under kvällen framför tv, om vi också har fått i oss för lite mat under dagen-och det kan göra att vi ökar i vikt.

Koffeinfritt kaffe påverkar din energinivå? Det finns en forskning som visar på att koffeinfritt kaffe faktiskt gör dig sömnigare än inget kaffe alls. En koffeinhalt på mindre än 10mg gör att människor känner sig tröttare och får sämre minne. Kroppen förväntar sig en hög koffeinhalt och sedan inte får någonting alls.

Frukt ska förvaras i kylskåpet? Forskare från Oklahoma gjorde ett expriment på två vattenmeloner, den ena förvarade man i rumstemperatur och den andra i ett kylskåp under 2 veckor. Så den melon som hade varit i rumstemperatur hade dubbelt så mycket betakaroten och 20% mer lykopen än den som hade förvarats i kylskåpet. Även bananer och persikor blir mer näringsrika om de för varas i 20 grader.

Ät lite och ofta för att gå ner i vikt? Vad är bäst, äta tre regäla måltiden eller sex små måltider om dagen? En australiensisk forskare har jämnfört viktminskning hos människo som äter på båda sätten. Att äta lite och ofta kan kontrollera hungern, men risken med att toppa i sig ofta är att du stoppar i dig fler kolhydrater. Alltså är man mer benägen att gå upp i vikt med fler och små potioner om dagen.

Vitt kött är mer fettsnålt än rött? En mager utskuren biff innehåller så lite som 5 gram fett per 100gram, medan kycklinglår kan ha upp till 9 gram per 100 gram.

(källa Aftonbladet,kropp och hälsa)

/Malin Face&Body Ulvsundaslott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar