fredag 14 januari 2011

Senaste! LCHF-Metoden! rasar 5-8 kilo på 2 veckor,vetenskapligt bevisat!

Under den senaste tiden har antalet överviktiga ökat i västvärlden.Detta har snabbt utvecklats till att bli ett av våra största medicinska problem. I samband med övervikten har dett uppkommit en rad olika problem som högtblodtryck,fysiologisk och psykologisk problematik, diabetes och 2 ogynnsamma blodfettvärden.
Och med dessa problem ökar också risken för hjärt och kärl problem som följd. Sedan har hjärtinfarkt och stroke blivit allt vanligare i vårat land.
Kostens viktiga del;
Tittar man tillbaka i historien ser man att vi människor livnärde sig på proteiner och fett. Mindre mängder kolhydrater ingick i frukter och bär. Vad man kan se i dag är att det har vuxit fram en stor sockerindustri och vårt dagliga intag av kolhydrater är otroligt högt.
Ancel keys en vetenskapsman utförde en studie under 50-talet, då han jämförde intaget i fett i olika länder och dödligheten i hjärt och kärl sjukdommar. Resultatet av studien blev att vi borde undvika en stor mängd fettintag och framför allt skära ner på animalistiskt och mättat fett från kosten. Detta har blivit ett synsätt som har följt med oss in på 2000 talet. Genom detta framkom den nya teorin som vi kallar för kolhydrat fattig kost, eller på engelska LCHF (low,carb,high fat)
För att förstå grundtanken i den kolydratfattiga maten tittar man lite närmare på kroppens absolut viktiga hormon insulinet.Insulinet utsöndras från betaceller till bukspottkörteln till intag av kolhydrater.Alla kolhydrater vi äter omvandlas till glukos i kroppen. Insulinets huvuduppgift är att föra in glukos i cellerna för att ge dom den energi som behövs för stunden. Samtidigt för hindrar insulinet att vi bryter ner fett för omvandlingen till energi. Det finns ingen anledning för kroppen att frigöra energi när energimängden i kroppen redan är hög. Man kan alltså säga att insulinet signalerar till kroppen att just nu är allt lungt,vi har den energi vi behöver.
Ett stort intag av kolhydrater betyder då att insulinnivåerna är konstant högt.Problem blir det när vi inte samtidigt är fysiskt aktiva. Vid aktivitet och ansträngning vänder vi på systemet.Slut summan blir att vid ett stort kolhydrat intag och en inaktivitet att fettet vi äter lagras upp i fettvävnader samtidigt som överskott av glukos omvandlas till nya fettmolekyler som också inlagras. Övervikt blir resultatet.
Kolhydraterna är slut;Glukosnivåerna i blodet är låga och då ligger också insulinnivåerna lågt. Detta signalerar till kroppen att den måste hitta andra vägar att ta fram energi. Nu får kroppen ge sig på fettvävnaderna.Fett och protein bryts ner till molekyler som transporteras till levern.Här sker en nybildning av glukos till aminosyror. Vid kolhydratsbrist bildar även fettmolekyler ketonkroppar.Ketonkroppar är extremt effektiva som exempelvis används som celler i hjärnan.En annan effekt av låga insulinnivåer är hungerkänslorna oftast avtar. Många som använder sig av kolhydratsfattig kost beskriver att dom inte alls känner samma hunger som innan.
Fettmolekyler är betydligt mer energirika än vad kolhydrater är. Detta beror på att kolhydraterna har en förmåga av att binda upp vatten. När kolhydraterna i kroppen minskar försvinner också en stor mängd vatten också, och du tappar kilon. Så du rasar oftast dom två första veckorna sedan hittar du en nivå på kolhydraterna som passar dig eller enligt program.
Detta var en kort information i grundtanken med LCHF-KOSTEN. Det pågår fortfarande en hel del studier som utvärder effekten av kosten.
Du kan läsa mer om vad du ska äta på lchf-kost.se
/Malin Ioannidou Face&Body

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar