lördag 8 januari 2011

Sanningen om Koffeinet och kaffet.....


Att ta drycker med kofein innan man tränar är vanligt. Koffeinet ökar aktiviteten i nervsystemet. Forskning visar också på att koffeinet verkar smärtstillande. Koffeinet liknar kemisk signalsubstansen adenosin som i de centrala nervsystemet tros minska aktivitet genom att påverka energiförbränningen. Adenosin påverkar troligen också blodflödet och skyddar hjärnceller mot den skada överdriven aktivitet eller skador annars orsakar. Hur adenosin verkar är emellertid ganska oklart, det krävs alltså mer forskning här.
Koffeinet påverkar samma receptor som adenosin och påverkar därigenom delvis den verkan adenosin har vilket devis förklarar varför koffein är centralstimulerande.
Mer intressant såg man att den smärtstillande effekten vid samma dos koffein var den samma för dom som tog koffein regelbundet liksom de som annars inte använder koffein.Någon tolerans mot den smärtstillande effekten verkar med andra ord inte finnas.
KAFFE OCH SKÖNHET; Att dricka mycket kaffe kan göra oss uttorkade.Men kaffe är ingrediensen i många av våra skönhetsprodukter nu,där de används för att motverka rynkor, celluliter mm. Många gamla huskurer kan hittas och med rätt användning på huden kan kaffe göra oss vackra.
Kaffe är rostade bär från Coffea arabica. Att drycken är rik på koffein är troligtvis därför drycken är så populär i dag över hela världen.
Kaffe är urindrivande.
Ett vanligt råd för vacker hud är "drick mycket vatten".Bakom rådet ligger det i att huden måste behålla sin fukt.Vätska binds och hålls kvar i huden av hudens oljelager (sebum) eller återfuktande ämnen ifrån krämer. Men hudens celler behöver nayurligtvis få vätska innifrån.
Dricker man mycket kaffe och thè blir man lätt uttorkad. Det kan man motverka genom självklart att dricka mycket vatten men även från frukt och grönsaker för att få mineralerna.
Många krämer mot celluliter innehåller kaffe eller bara koffein.Huskurer med kaffesump finns skrivna.Koffein verkar sammandragande på de små blodkärlen och kan därför göra celluliterna mindre synliga.
Massagen förbättrar blodcirkulationen vilket är bra för att få bort celluliter.
Kaffebönorna liksom andra bär är rikligt med antioxidanter i. Hur mycket av dessa som bevaras i de rostade kaffebönorna vet man inte exakt och kan också variera kraftigt. Antioxidanter är välgörande för huden och skyddar cellerna mot onödigt åldrande, och kan dessutom motverka mot bakterier och andra mickroorganismer.
Oljorna i kaffebönorna är riktigt bra för huden, de verkar rengörande och återfettar milt huden. Resultatet blir en fin och mjuk hud.
Sedan finns det forskning på att koffeinet motverkar håravfall.Koffein stimulerar svaga hårrötter. Finns en speciell tvål framtagen mot denna behandling. Den är gjord av vegetabilisk glycerin och ska bara innehålla milda ämnen.
En så länge är det tveksamt om kaffe ger dig en snygg hud bara av att dricka det. Men däremot har jag ett resept på en huskur med "skrubb kaffe",vilket är ett utmärkt sätt att behandla huden hemma.
KAFFESKRUBB;
*Ta 1,5 dl malet kaffe och häll i en skål. Pressa en halv citron över kaffe och en matsked olivolja. Citronsaften förstärker peelingeffekten,verkar sammandragande mot huden och gör därför den döljande på celluliter bättre och de sura ämnena hjälper till att lösa ut de aktiva ämnena från kaffet. Häll sedan på kokande vatten och låt stå i några timmar.
Häll sedan av vattnet och skrubba huden med blandningen.På känsliga delar av huden kan du låta kaffet ligga stilla och verka direkt.
Vackert håt med kaffe; Ett starkt kaffe som fått stå och svalnat ger ditt torra hår lyster. Låt kaffet verka 20 min innan du tvättar ur det. Återigen är det oljorna i kaffet men troligen spelar även aminosyrorna in. För alla blonda är ett strakt kamomill thè för håret en bra kur!
Koffein är även bra vid viktminskning då den minskar aptiten och sätter fart på förbränningen. I överdrift är det knappast lämpligt och kan slå tillbaka i kraftig hunger när effekten går över eller en fettförbränning som i stället minskar.
/Malin Ioannidou Face&Body, Ulvsundaslott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar